Majoritatea parlamentară din toamnă, când va începe ultima sesiune din această legislatură, se conturează destul de confuză, ţinând cont de parlamentarii pe care şi PSD şi PNL i-au pierdut în urma alegerilor locale, un cuvânt greu urmând să îl aibă, la vot, grupurile parlamentare mai mici, precum UDMR sau PMP, şi independenţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Camera Deputaţilor, grupul parlamentar UNPR încă mai există, în timp ce grupul de la Senat a fost dizolvat în ultima şedinţă de plen, după ce nouă senatori şi-au anunţat plecarea din partid şi trecerea la PSD sau activarea ca independenţi. 

Astfel, UNPR are în prezent 24 de deputaţi. Şi PMP are 10 deputaţi: Eugen Tomac, Petru Movilă, Adrian Gurzău, Negruţ Clement, Ştefan Burlacu, Marian Ion Cristinel, Gheorghe Udrişte, Scarlat Iriza, Vasile Popeangă, Petre Petrescu. Astfel, noul grup parlamentar al PMP, rezultat în urma fuziunii cu progresiştii, ar urma să aibă 34 de parlamentari. 

Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor numără în prezent 133 de membri, iar cel al PNL, 113 deputaţi. Grupul ALDE are 23 de deputaţi, în timp ce UDMR are 16 membri. Grupul minorităţilor numără 17 membri, în timp ce deputaţii neafliliaţi sunt în număr de 32. 

Grupul PMP ar putea avea un cuvânt de spus, în conturarea majorităţii parlamentare, în ultima sesiune parlamentară din toamnă, în funcţie de poziţionarea UDMR şi a neafiliaţilor, la vot. 

Aliaţi cerţi, PSD şi ALDE au împreună 156 de deputaţi, la care se adaugă cei 17 deputaţi ai minorităţilor care, în mod tradiţional, susţin majoritatea constituită deja, astfel că se conturează o tabără susţinută cu 173 de voturi potenţiale. În opoziţie, celor 113 liberali li se adaugă cei 16 parlamentari maghiari care, în general, au votat alături de liberali în sesiunea precedentă, însă sunt şi excepţii notabile de la această regulă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru deputaţii PMP.

În scenariul optim pentru liberali, împreună cu UDMR şi PMP, ar aduna 163 de voturi, numai 10 diferenţă faţă de PSD, ALDE şi minorităţi laolaltă. În aceste condiţii, voturile deputaţilor neafiliaţi capătă o importanţă mare, putând înclina balanţa în favoarea taberei aglutinate în jurul PSD sau a celei grupate lângă PNL. 

La Senat, grupul parlamentar al PSD numără 63 de senatori, după demisiile celor care au câştigat alegerile locale din 5 iunie, în timp ce liberalii au 52 de senatori. 

Social-democraţii sunt aliaţi cu cei din grupul liberal-conservator, care numără 14 membri, astfel că majoritatea ar fi asigurată în toamnă de un număr de 77 de senatori din ambele grupuri. 

Senatorii progresişti, care nu mai au grup parlamentar, activează în grupul independenţilor, care numără 20 de membri. În cazul în care toţi ar vota alături de liberali, PNL s-ar baza pe sprijinul a 72 de senatori. În acest context, grupul parlamentar UDMR, care numără 7 senatori, ar putea fi decisiv în ecuaţia majorităţii parlamentare din această Cameră a Parlamentului. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.