PNL şi PSD au discutat, joi seară, timp de aproape trei ore, o variantă de înţelegere între cele două partide, care să ducă la formarea unei majorităţi pentru învestirea unui Guvern cu puteri depline, principalele aspecte la care s-a ajuns de principiu la un acord fiind că este nevoie de o guvernare de cel puţin două legislaturi, pentru a duce la bun sfârşit reformele din PNRR şi Anghel Saligny, iar matematic, PNL şi PSD au cele mai multe voturi în Legislativ. Pentru a găsi un punct de echilibru într-un astfel de Executiv PNL-PSD, s-a vorbit despre rotaţia premierilor, la doi ani, iar primul ar putea fi Nicolae Ciucă, văzut mai degrabă ca un tehnocrat decât un membru de partid, au precizat surse politice pentru News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit surselor, social-democraţii au multe nemulţumiri legate de programul de guvernare anunţat de PNL, în principal în privinţa reformelor salariilor şi pensiilor, despre care afirmă că nu respectă legislaţia adoptată în trecut de guvernările social-democrate, şi introducerea de noi taxe. S-a stabilit, de principiu, că în perioada următoare întreaga guvernare se va concentra pe rezolvarea crizelor actuale, din energie şi sănătate, şi mai apoi se vor deschide subiectele sensibile. 

Marcel Ciolacu a anunţat deja că va lucra în acest week-end, cu specialiştii din partid, pentru a finaliza un program de guvernare care să fie acceptat şi de PNL. 

Liberalii, în schimb, speră că PSD va fi de acord cu premier liberal, varianta Nicolae Ciucă fiind mai agreată de social-democraţi decât cea a unui alt lider din PNL, acesta fiind perceput mai degrabă ca un tehnocrat. În plus, actuala criză politică ar putea fi o explicaţie rezonabilă privind alegerea lui Ciucă, mai ales pentru PSD. Social-democraţii cer, în schimb, ministere de forţă, avizatoare, precum Finanţele, Economia, Munca, unde pot implementa proiectele lor cu impact social. 

Cum arată calculele din Parlament şi de ce PNL ar prefera mai degrabă o guvernare cu PSD decât cu USR

În privinţa guvernării cu PSD, liberalii analizează, dincolo de pierderea de imagine pentru că bat palma cu partidul pe care l-au criticat la alegeri, avantajele unei majorităţi mai mult decât stabile în Parlament, cu ajutorul căreia s-ar putea face inclusiv reforma constituţională.. 

Calculele din Parlament arată că, în prezent, o majoritate PNL-USR-UDMR, la care s-ar adăuga parlamentarii lui Ludovic Orban, ar strânge 243 de voturi. PNL are în prezent 117 parlamentari,  USR - 80 de parlamentari şi UDMR, 29 de parlamentari, în timp ce 17 parlamentari sunt dezafiliaţi grupului PNL, dar ar susţine varianta unui guvern în formula fostei coaliţii, însă fără Florin Cîţu premier şi cel mai probabil cu pretenţii în privinţa susţinerii noului Executiv în Parlament. 
 
Cu minorităţile, care au 18 parlamentari, s-ar ajunge la 261 de voturi pentru formula PNL-USR-UDMR, deci 27 de voturi peste necesarul de 234 pentru a trece Guvernul. Este o majoritate instabilă, ţinând cont că nu există o garanţie nici din partea tuturor parlamentarilor minorităţilor privind susţinerea acestui guvern. 
 
Majoritatea PNL cu PSD, în eventualitatea unui acord între cele două partide ar strânge 274 de voturi, deci cu 40 de voturi mai mult decât necesarul pentru învestirea Guvernului, care este de 234 de voturi. PSD are 157 de parlamentari, iar PNL 117.
Dacă adăugăm şi UDMR şi minorităţile, se ajunge la o majoritate de 321 de voturi, mai mult decât confortabilă pentru a adopta proiectele de lege şi cel mai important, pentru a trece Guvernul. 
 
O afirmaţie a prim-vicepreşedintelui PNL Gheorghe Flutur, la ultima şedinţă a PNL, comform căreia trebuie ales răul cel mai mic, ar putea fi explicaţia deciziei PNL de a merge cu social-democraţii într-o guvernare. 
 
Astfel, aflaţi în cadere liberă în sondaje, liberalii speră ca, prin cooptarea PSD în Guvern, să stopeze ascensiunea acestui partid, care va contabiliza toate măsurile nepopulare ce se vor lua în criză. Un USR rămas în Opoziţie nu îi încurcă la fel de mult pe liberali, pentru că aceştia nu au un potenţial atât de mare de creştere, spun sursele liberale, astfel încât să îi îngrijoreze. 
 
Printr-o astfel de decizie, PNL speră să se pună capăt unei crize politice în care partidul este principalul pierzător şi cel care încasează toate criticile şi, pe plan mediu şi lung, speră să scape de un opozant extrem de vocal, şi anume PSD, care nu va mai avea motive să îi atace, pentru că vor face parte din guvernare. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.