Forţa Dreptei a depus mai multe amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2024, propunând eliminarea creditelor bugetare de 313.438.000 lei pentru finanţarea partidelor politice, dar şi suplimentarea cu 700.000.000 lei pentru acoperirea datoriei Primăriei Capitalei către ELCEN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţa Dreptei propune în amendamentele depuse la bugetul pe 2024 eliminarea creditelor bugetare în valoare de 313.438.000 lei prevăzute în anul 2024 pentru finanţarea partidelor politice. Suma se transferă la Ministerul Energiei pentru finanţarea schemei de compensare a preţului la energie pentru consumatorii casnici. 

Amendamentul este semnat de deputaţii Antonel Tănase, Ludovic Orban, Violeta Alexandru. 

Un alt amendament prevede că se suplimentează creditele bugetare şi  creditele de angajament cu suma de 700.000.000 lei pentru a acoperi plata datoriei Primăriei Municipiului Bucureşti către ELCEN.

Parlamentarii Forţa Dreptei mai propun ca în anul 2024, prin derogare de la prevederile art. 32 şi 33 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul municipiului Bucureşti, se repartizează prin decizie a directorului Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, astfel: a) 50% pentru bugetul local al municipiului Bucureşti; b) 1.000 lei/locuitor/an, pentru bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti; c) diferenţa se repartizează sectoarelor municipiului Bucureşti direct proporţional cu impozitul pe venit estimat a se realiza pe raza fiecărui sector.

Forţa Dreptei mai propune ca din taxa pe valoarea adăugată se alocă 27.360,5 milioane lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care 6.020,7 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor. Parlamentarii Forţa Dreptei arată că legea bugetului de stat pe anul 2024 prevede asigurarea finanţării de la bugetul de stat doar pentru transportul local al elevilor, nu şi pentru transportul judeţean.

”Nefinanţarea transportului judeţean înseamnă încurajarea abandonului şcolar. Prevederile Legii nr. 198/2023 stabilesc ca regulă că finanţarea transportului judeţean se asigură de la bugetul consiliului judeţean (art. 83 alin. 5), însă legea bugetului de stat nu asigură şi această finanţare”, arată iniţiatorii amendamentului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.