Ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a participat, vineri, la evenimentul ”România – 1 an de solidaritate cu Ucraina” şi a mulţumit tuturor celor implicaţi în protejarea refugiaţilor ucraineni. Ambasadorul a apreciat sprijinul şi empatia pe care românii au arătat-o pentru refugiaţii din Ucraina şi a transmis că ajutorul va continua. ”Putin este sortit să eşueze. Determinarea noastră este neclintită şi Alianţa va rămâne unită”, a mai transmis ambasadorul SUA la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o onoare să mă aflu aici astăzi, alături de distinşi membri ai Guvernului României şi de colegi de la misiunile diplomatice şi de la organizaţii internaţionale. Doresc să încep mulţumind gazdei noastre, reprezentantul UNHCR în România, domnul Pablo Zapata, pentru invitaţie. UNHCR, UNICEF, IOM, WHO, WFP merită laude pentru eforturile neobosite de a oferi asistenţă numărului fără precedent de refugiaţi ucraineni sosiţi în România”, a afirmat Kathleen Kavalec.

Ea a transmis mulţumiri premierului şi echopei sale, dar şi seecretarilor de stat Mădălina Turza şi dr. Raed Arafat, ”pentru angajamentul neobosit faţă de protejarea şi ajutarea refugiaţilor ucraineni în ultimul an. Rolul dumneavoastră de lideri în aceste eforturi a constituit o sursă de inspiraţie pentru noi toţi, mult dincolo de graniţele României”.

”Astăzi se împlineşte un an de la invadarea ilegală, neprovocată şi îngrozitoare a Ucrainei de către Rusia. Acum, când ne reamintim cu mare tristeţe distrugerea lipsită de sens şi nenumăratele vieţi pierdute în războiul neprovocat de agresiune al Kremlinului, salutăm şi rezistenţa extraordinară a ucrainenilor, care au demonstrat un mare eroism în modul în care a rezistat la atacul Rusiei. Suntem încurajaţi şi de empatia profundă şi de asistenţa practică oferită peste tot pe glob celor care au fugit din Ucraina. Nicăieri nu a fost această generozitate a spiritului mai evidentă decât în România”, a mai afirmat ambasadorul SUA.

Potrivit acesteia, ”în acest moment extrem de dificil, ne-au încurajat nenumăratele poveşti despre cetăţeni români care s-au grăbit să ajungă la graniţă pe 24 februarie, pentru a-i întâmpina pe ucraineni cu cozonac şi ceai”.

”În toată România, nenumăraţi poliţişti de frontieră, pompieri şi membri ai serviciilor de urgenţă au lucrat non-stop pe un ger cumplit, pentru a asigura trecerea rapidă şi în siguranţă a refugiaţilor ucraineni. Mii de cetăţeni, ONG-uri, instituţii religioase şi autorităţi locale şi-au deschis casele pentru a le oferi un loc cald şi primitor celor care, în numai o clipă, au pierdut totul de cealaltă parte a graniţei”, a mai afirmat Kathleen Kavalec.

Aceasta a precizat că, de la sosirea în România, la începutul lunii, a vorbit cu mulţi refugiaţi ucraineni, la Bucureşti, şi la Timişoara.

”Poveştile lor despre război şi fugă sunt cumplite şi sfâşietoare. Cu toţii au exprimat însă profundă recunoştinţă faţă de români pentru sprijinul lor prompt şi empatia cu care i-au primit când aveau cea mai mare nevoie de ajutor. Aici, în România, ei şi copiii lor se simt în siguranţă şi protejaţi. Această revărsare de sprijin fără precedent, la nivel naţional, din partea românilor a fost egalată de eforturile susţinute şi rolul de lider ale Guvernului României în asigurarea de protecţie şi asistenţă pentru peste 3,5 milioane de refugiaţi ucraineni care au tranzitat România sau au locuit aici în ultimul an”, a mai declarat ambasadorul SUA.

Kathleen Kavalec a mulţumit, de asemenea, preşedintelui Iohannis, prim-ministrului Ciucă, preşedinţilor camerelor Parlamentului, angajaţilor fiecărui minister, membrilor Parlamentului din toate partidele şi autorităţilor locale, ”pentru mobilizarea voinţei politice în sprijinul Ucrainei”.

”România este cu adevărat un model de succes în ce priveşte reacţia întregii societăţi, fapt pentru care noi toţi, membrii Alianţei, suntem etern recunoscători. Din nefericire, acest război cumplit trenează. Putin îşi continuă atacul neprovocat împotriva poporului ucrainean şi a valorilor democratice dragi nouă, lansând minciuni, dezinformare şi ură pentru a încerca să trezească resentimente împotriva refugiaţilor şi pentru a submina alianţa”, a mai afirmat Kathleen Kavalec.

Aceasta susţine, însă, că ”Putin este sortit să eşueze”.

”Determinarea noastră este neclintită şi Alianţa va rămâne unită. Aşa cum a spus Secretarul de stat Antony Blinken: «apărarea Ucrainei înseamnă... protejarea unei ordini internaţionale în care nicio naţiune nu poate retrasa graniţele alteia cu forţa. Dacă eşuăm în apărarea acestui principiu acum, când Kremlinul îl încalcă în mod atât de flagrant, le transmitem agresorilor de peste tot mesajul că şi ei îl pot încălca. Punem în pericol fiecare ţară. Deschidem uşa unei lumi mai puţin sigure, mai puţin paşnice»”, a mai transmis ambasadorul.

”Statele Unite şi aliaţii săi se angajează să gestioneze şi să atenueze efectele acestui conflict, inclusiv riscurile de insecuritate alimentară şi creştere a preţurilor energiei. Recunoaştem faptul că statele aflate în prima linie, precum România, au simţit cel mai intens aceste efecte şi continuă să facă cele mai mari sacrificii pentru a-i ajuta pe refugiaţi”, a mai afirmat Kathleen Kavalec.

Potrivit acesteia, Statele Unite îşi păstrează angajamentul de a fi partenerul neclintit al Guvernului României şi al românilor în eforturile de a răspunde la aceste provocări.

”Am oferit deja aproape 49 de milioane de dolari pentru a sprijini măsurile de asistenţă a refugiaţilor în România. Împreună cu UE, UNHCR, alte organizaţii internaţionale şi neguvernamentale, noi vom rămâne alături de dumneavoastră umăr la umăr, atât cât durează acest conflict”, a adăugat ambasadorul SUA.

Kathleen Kavalec şi-a încheiat discursul cu cuvintele ”Mulţumim României şi Slava Ukraini”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.