Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de parteneriat diplomatic neîntrerupt între România şi Israel, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a organizat un dineu la care au participat, printre alţii, reprezentanţi ai Congresului american şi ai Departamentului de Stat, reprezentanţul special pentru problemele Holocaustului, reprezentanţi ai organizaţiilor americano-evreieşti precum şi ambasadorul României în Statul Israel, Radu Ioanid.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

”75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Israel, celebraţi la Washington de reprezentanţi ai Congresului, Departamentului de Stat al SUA şi organizaţiilor evreieşti Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de parteneriat diplomatic neîntrerupt între România şi Israel, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a organizat un dineu la care au participat, printre alţii, reprezentanţi ai Congresului american: Debbie Wasserman Schultz şi Brad Schneider; ai Departamentului de Stat: ambasadoarea Deborah Lipstadt – reprezentant special pentru combaterea antisemitismului şi Ellen Germain - reprezentant special pentru problemele Holocaustului; reprezentanţi ai organizaţiilor americano-evreieşti: Ted Deutch, CEO, American Jewish Committee; Dan Mariaschin, CEO, B’nai B’rith International; Andrew Baker, director pentru afaceri internaţionale, American Jewish Committee; Leah Pisar, membră în Consiliul Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, precum şi ambasadorul României în Statul Israel, Radu Ioanid”, anunţă Ambasada României în SUA.

Ambasada precizează că ”România a fost printre primele ţări care au recunoscut, acum 75 de ani, existenţa Statului Israel”.

”De asemenea, România este singura ţară din Europa de Est care a menţinut relaţii diplomatice neîntrerupte cu Israelul începând din 1948, acum cele două state împărtăşind un parteneriat de relevanţă strategică”, spune ambasada.

”Parteneriatul dintre România şi Israel a fost mereu o punte de legătură cu Statele Unite. Printre primii români care au ajuns pe ţărmurile Atlanticului şi au format comunităţi ale diasporei noastre în SUA au fost evreii români, la sfârşitul secolului al XIX-lea. După încheierea unui al doilea capitol întunecat din istoria noastră, odată cu prăbuşirea comunismului în 1989, comunitatea evreiască din ţara noastră a primit imboldul moral şi material pentru renaştere. Luând măsuri pentru a retroceda proprietăţile private şi comunitare evreieşti, pentru a plăti pensii pentru supravieţuitori, pentru a adopta şi promova definiţia de lucru a IHRA privind antisemitismul, pentru a face educaţia Holocaustului obligatorie prin lege, România a devenit un model regional în ceea ce priveşte asumarea Holocaustului şi combaterea negării şi denaturării tragediei evreieşti din secolul trecut. Aceşti paşi au fost posibili prin activitatea Comisiei Elie Wiesel, înfiinţată în 2003, la crearea şi succesul căreia Statele Unite au avut un rol proeminent”, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.