Preşedinta Comisiei de anchetă a Senatului privind investigarea abuzurilor împotriva minorilor din centrele aflate în subordinea DGASPC-urilor, preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a vizitat, miercuri, Complexul de tip familial Valea Mare, din Ştefăneşti. Ea a transmis că abuzurile, neglijarea şi exploatarea copiilor reprezintă o realitate în societatea românească şi a închide ochii sau a trece sub tăcere nu este soluţia şi, cu atât mai mult, reacţia normală

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit uinui comunicat al Senatului, Alina Gorghiu a fost însoţită de reprezentantele conducerii DGASPC Argeş, doamnele Tatiana Eftime şi Iuliana Matei, precum şi de reprezentanta organizaţiei ”Salvaţi Copiii”, doamna psiholog Mihaela Dinu, şi de doamna psiholog Marinescu Georgeta.

”Emoţii multe astăzi la Ştefăneşti, unde m-am aflat în mijlocul copiilor şi tinerilor din centrul rezidenţial de aici. Sunt trei case familiale, în care se află 19 beneficiari cu vârste cuprinse între 7 şi 22 ani, şi un centru de îngrijiri paleative, în care 12 copii au asigurate îngrijiri speciale. M-am bucurat că am jucat o partidă de remi şi că mi-au arătat lucrările lor origami. Pentru mine, toţi sunt speciali, pentru că avem multe de învăţat de la ei, de la puterea lor de a merge mai departe. I-am invitat să continue cu arta origami cu promisiunea că, la ziua lui Moş Crăciun, care se va organiza şi anul acesta la Senatul României, vor avea un stand pentru a-şi expune spre vânzare lucrările. Ca ei, sunt mulţi alţii în întreaga ţară şi cu toţii au nevoie de sprijinul nostru. Numai în Argeş, în cele 27 de servicii de tip rezidenţial, sunt peste 200 de copii şi tineri”, a transmis Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului arată că ”abuzurile, neglijarea şi exploatarea copiilor reprezintă o realitate în societatea românească şi a închide ochii sau a trece sub tăcere nu este soluţia şi, cu atât mai mult, reacţia normală”.

”Datoria este de a îndrepta ce nu funcţionează corect sau la parametri optimi. De aceea am şi solicitat Senatului, la începutul sesiunii trecute, constituirea unei Comisii de anchetă. Şedinţele au fost publice şi acolo şefi de DGASPC-uri, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, ai MAI, de la Cancelaria prim-ministrului, de la CSM, Procurorul general, Avocatul Poporului, preşedintele Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi, ONG-uri au pus toate cărţile pe masă. Acum, se derulează o altă etapă. Toţi membrii Comisiei mergem în teren, la centre rezidenţiale din întreaga ţară, pentru a discuta cu toţi cei implicaţi, inclusiv cu beneficiarii acestor servicii de protecţie. La final, va fi elaborat un raport cu toate concluziile”, spune Alina Gorghiu.

”Poate la acest moment nu avem resursa suficientă de specialişti care să lucreze cu aceşti copii şi tineri. E nevoie de psihoterapeuţi în sistem! Şi legislaţia are nevoie de îmbunătăţiri şi ajustări, de măsuri de prevenţie, de măsuri care să îi ajute ulterior să se integreze în societate şi profesional... Un lucru este sigur: întotdeauna este loc de mai bine! Asigur toţi actorii implicaţi că voi spriijini orice demers pentru ca aceşti copii şi tineri să primească în centre afecţiune, siguranţă şi curaj să facă faţă vieţii,”, a mai declarat Alina Gorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.