Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat miercuri în şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată marcării a 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel că este nevoie de o colaborare mai strânsă între Parlamentul României şi Knesset pe temele importante pentru noi toţi: securitate alimentară, tranziţia spre energia verde, înalte tehnologii şi securitate cibernetică. De 75 de ani, de la stabilirea relaţiilor diplomatice – neîntrerupte –, poporul român şi cel israelian sunt şi prieteni, şi parteneri, a mai afirmat ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”România este un adevărat prieten al Israelului. Asta a spus fostul preşedinte al Statului Israel, Reuven Rivlin (Reuen Rivlin), de la această tribună, acum 2 ani. Această realitate nu s-a schimbat nici azi. De 75 de ani, de la stabilirea relaţiilor diplomatice – neîntrerupte –, poporul român şi cel israelian sunt şi prieteni, şi parteneri. În parcursul ei democratic, România a construit o politică a asumării trecutului. Anul acesta, aniversăm 20 de ani de la înfiinţarea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului! Comisia condusă de laureatul Nobel, supravieţuitor al Holocaustului născut în Sighet, Elie Wiesel. Iar, azi, suntem un model regional în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului şi negării Holocaustului”, a spus Alina Gorghiu în plen.

Preşedintele interimar al Senatului a arătat că suntem ţara care nu uită. ”Istoria Holocaustului va fi predată obligatoriu în şcolile din România. Vom avea un Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. Am adoptat o strategie naţională în acest sens. Prim-ministrul României a desemnat un reprezentant special pentru combaterea antisemitismului şi xenofobiei. La începutul acestei sesiuni parlamentare, Senatul a adoptat o declaraţie foarte importantă pentru memoria victimelor Holocaustului, pentru supravieţuitori, pentru întreaga comunitate evreiască din România. România a acţionat şi va continua să acţioneze pentru combaterea antisemitismului şi negaţionismului”, a afirmat Gorghiu.

PNL a mai spus că ”memoria Holocaustului este permanent un avertisment, care ne arată ce se întâmplă atunci când nu se intervine la timp, când ura iraţională faţă de celălalt e legiferată, când drepturile omului sunt călcate în picioare”. ”La fel cum ne amintim de ororile Holocaustului din România, vreau neapărat să ne amintim şi de extraordinarii salvatori ai evreilor pe care i-a dat România: Traian Popovici, primarul oraşului Cernăuţi, care a salvat de la deportarea în Transnistria 17 000 de evrei; Constantin Karadja, diplomat român, salvator al miilor de evrei români din Europa ocupată de nazişti. Ambii „drepţi între popoare” la Memorialul Yad Vashem din Israel. Încă mai sunt voci care avansează o agendă a urii. Care refuză să înveţe din istorie. Afirm public că ceea ce fac ei este iresponsabil!! … Şi am încredere, domnule preşedinte, că astfel de curente sau voci rămân izolate, o fantomă a trecutului”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a arătat că trebuie să vorbim şi despre viitor şi despre ce ne propunem să facem de aici încolo.

”Există atâtea monumente evreieşti aici, în România. Sunt sinagogi bine păstrate. Superbe. Timişoara, Oradea, Arad! Iar asta trebuie să se vadă. De aceea, vă propun ca Senatul, în parteneriat cu Knesset, să instituie distincţia anuală „Oraşul Anului pentru Păstrarea Memoriei Evreieşti”! E nevoie de o colaborare mai strânsă între Parlamentul României şi Knesset pe temele importante pentru noi toţi. Mă refer aici la securitate alimentară, tranziţia spre energia verde, înalte tehnologii şi securitate cibernetică. Dezvoltarea rezilienţei este un subiect în care avem multe de învăţat de la Statul Israel. Mi-aş dori să văd cooperare pe tema egalităţii!! Vă propun să organizăm, în viitor, o reuniune a femeilor parlamentar din Knesset şi Parlamentul României! La final, vreau să vă spun că aderarea României la OCDE e un proiect de ţară. Ca dovadă, la nivelul Parlamentului, s-a înfiinţat o comisie specială în acest sens! Va fi condusă chiar de actualul premier Nicolae Ciucă. Ştiu că Israelul are o vastă experienţă în OCDE, fiind membru din 2010. Am dori să extindem şi aici colaborarea parlamentară! ”, a declarat preşedintele interimar al Senatului.

Gorghiu a mai menţionat că ”potenţialul relaţiei româno-israeliene pe linia parlamentară este extrem de mare”.

”Îmi doresc, domnule preşedinte Ohana, să îl valorificăm!! Şi mă bucur că sunteţi azi la Bucureşti. Ne dă ocazia să mulţumim celor două comunităţi, legătura interumană fiind cel mai solid liant al relaţiilor bilaterale. Comunitatea evreilor de origine română are o contribuţie esenţială la dezvoltarea Statului Israel. Evreii români au fost una dintre pietrele de temelie ale noului stat, devenind o comunitate respectată şi apreciată. Alături de ei, vom continua să lucrăm împreună pentru viitorul relaţiei noastre!”, a spus Alina Gorghiu în discurs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.