Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri că nu crede că exagerăm dacă adăugăm închiderea MCV în lista proiectelor strategice de ţară, alături de aderarea României la UE, de intrarea în NATO, iar lista este convinsă că va continua cu aderarea la OCDE şi intrarea în Spaţiul Schengen. Ea a precizat că acum intrăm într-o nouă cursă, la următorul nivel, mult mai rafinat, cu provocări care se vor suprapune pe perioade politice şi sociale complicate, inclusiv război la graniţă şi a arătat că sunt pe agendă reformele indicate în Raportul privind statul de drept, evaluarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind Legile Justiţiei, asigurarea resursei umane necesare sistemului judiciar, identificarea de soluţii pentru a evita durata excesivă a proceselor, un nou cod al integrităţii, digitalizare, reforme din PNRR, educaţie juridică în şcoli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu puteam găsi un alt cadru mai potrivit ca acesta pentru a marca un obiectiv strategic de ţară, după şaptesprezece ani de cursă continuă. MCV este, de astăzi, oficial, de domeniul trecutului, prin decizia publicată acum o oră de Comisia Europeană! Mulţumesc sistemului judiciar, în ansamblu, pentru închiderea acestui mecanism care a avut un rol cheie în reformarea justiţiei româneşti. Mulţumesc, de asemenea, tuturor celor care au contribuit real pentru atingerea acestei borne: Preşedintelui României, Guvernului, Parlamentului, Ministerului Justiţiei, Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, diplomaţilor şi tuturor celorlalte instituţii”, a declarat Alina Gorghiu, la reuniunea „Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept - context naţional şi european”, organizată de Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a arătat că ”este un moment important pentru statul român”.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

”Nu cred că exagerăm dacă adăugăm închiderea MCV în lista proiectelor strategice de ţară, alături de aderarea României la UE, de intrarea în NATO, iar lista, sunt convinsă, va continua cu aderarea la OCDE şi intrarea în Spaţiul Schengen. Acum, intrăm într-o nouă cursă! Trecem la următorul nivel, mult mai rafinat, cu provocări care se vor suprapune pe perioade politice şi sociale complicate, inclusiv război la graniţă”, a subliniat Gorghiu.

Ea a menţionat că sunt pe agendă reformele indicate în Raportul privind statul de drept, evaluarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind Legile Justiţiei, asigurarea resursei umane necesare sistemului judiciar, identificarea de soluţii pentru a evita durata excesivă a proceselor, un nou cod al integrităţii, digitalizare, reforme din PNRR, educaţie juridică în şcoli.

”Am convingerea că sistemul judiciar va rămâne un factor de progres şi un element esenţial în democraţia românească. Mă bazez pe o colaborare loială cu dvs. Dialogul, respectul, promovarea unei legislaţii bune, comunicarea constantă cu forurile europene, promovarea intereselor sistemului judiciar, acestea sunt obiectivele mele, ca ministră a justiţiei. Ritmul reformelor trebuie menţinut pentru a fi siguri că justiţia, ca serviciu public, este în folosul cetăţeanului. Actul de justiţie din România înseamnă multă responsabilitate din partea noastră, a tuturor, mai ales că, din acest moment, este privit la fel ca sistemul de justiţie din orice stat european! Un stat puternic are nevoie de o justiţie puternică!”, a mai spus Gorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.