Alianţa Dreapta Unită îi cere demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţie de votare. ”Toni Greblă, omul numit de PSD la şefia AEP, tratează cu superficialitate datele personale ale unor cetăţeni români, experţi electorali, care ar urma să conducă secţiile de vot din ţară. La 72 de ore de la incident, Toni Greblă nu doar că nu înţelege gravitatea situaţiei, dar habar nu are, potrivit interviurilor acordate în presă, datele cui au fost expuse”, susţin liderii Alianţei Dreapta Unită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Toni Greblă, unealta lui Ciolacu la şefia AEP, şi-a demonstrat încă o dată incompetenţa, declară liderii Alianţei Dreapta Unită Cătălin Drulă, Eugen Tomac şi Ludovic Orban. Cei trei preşedinţi de partide subliniază că incidentul nici măcar nu a fost o breşă de securitate şi demonstrează pură incompetenţă a unei instituţii capturate politic şi manageriată prost”, se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de USR.
 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
Potrivit sursei citate, datele personale, inclusiv codul numeric personal, a peste 1.300 de persoane din corpul experţilor electorali au fost dezvăluite timp de câteva ore, după ce aceste informaţii au fost trimise de Autoritatea Electorală Permanentă pe o adresă de e-mail greşită. 
 
”Toni Greblă, omul numit de PSD la şefia AEP, tratează cu superficialitate datele personale ale unor cetăţeni români, experţi electorali, care ar urma să conducă secţiile de vot din ţară. La 72 de ore de la incident, Toni Greblă nu doar că nu înţelege gravitatea situaţiei, dar habar nu are, potrivit interviurilor acordate în presă, datele cui au fost expuse, avertizează liderii Alianţei Dreapta Unită. Într-un an cu patru rânduri de alegeri, Autoritatea Electorală Permanentă, instituţia care rolul de a supraveghea procesul electoral şi de a se asigura de integritatea acestuia, nu poate fi condusă de Toni Greblă. Alianţa Dreapta Unită solicită demisia lui Toni Greblă de la conducerea Autorităţii Electorale Permanente”, scrie în comunicat.

Date personale a peste 1.300 de experţi electorali - CNP şi domiciliul - au putut fi accesate, pentru câteva ore. Autoritatea Electorală Permanentă a declanşat o anchetă internă.

Potrivit HotNews, incidentul s-a produs joi, iar scurgerea de informaţii a fost raportată, vineri, Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Datelor cu caracter personal.

Potrivit informaţiilor, codul numeric personal pentru 1.300 de persoane din corpul experţilor electorali a fost dezvăluit.

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat, pentru sursa citată, că, dintr-o ”eroare”, într-un judeţ lista nu a fost trimisă pe mailul securizat, cum ar fi trebuit, ci pe un alt mail.

”Timp de o oră, a stat afişat şi a putut să fie accesat de pe acest mail. Aproximativ 30-35 de persoane, unii au intrat de două ori, au putut să vadă lista. Nu ştim dacă au fost luate capturi sau doar a fost accesată pagina”, a adăugat oficialul AEP.

Potrivit acestuia, mesajul a fost şters de pe mailul destinat ”publicului mai larg” şi s-a făcut o anchetă internă.

”Nu este o breşă de securitate, numele sunt publice, doar datele cu caracter personal nu erau publice. Au apărut CNP-ul şi domiciliul. Credem că acest mail a fost accesat de cei interesaţi de cei interesaţi să vadă dacă se regăsesc pe listă. Nu cred că cineva a făcut o captură ca să folosească datele cu caracter personal. Eu am obligaţia să anunţ Autoritatea pentru Protecţia Datelor cu caracter personal”, a fost poziţia lui Toni Greblă pentru HotNews.ro.

La final, şeful AEP a spus că ”regretă incidentul, dar oameni suntem cu toţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.