Reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, Alexandru Muraru, cere autorităţilor ”să retragă monumentul dedicat «eroilor» fostei Securităţi” din Cimitirul Eroilor din Piteşti, ”oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist”. ”Ridicarea unui monument funerar în onoarea foştilor ofiţeri de Securitate şi amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Piteşti este o acţiune care contravine angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene”, afirmă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Totalitarismul comunist a fost condamnat în Parlamentul European în 2009. Astfel, au fost condamnate crimele împotriva umanităţii şi a nenumăratelor violări ale drepturilor omului comise de regimurile comuniste. Parlamentul României, în 2006, prin Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a statuat clar şi fără echivoc faptul că Securitatea a fost «o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim şi criminal. Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român şi Securitatea»”, a afirmat Alexandru Muraru, vineri, într-un comunicat de presă.

El a adăugat că Securitatea a fost ”braţul armat” al Partidului Comunist care a menţinut la putere o ”elită cleptocratică, abuzivă, dictatorială şi criminală”.

”Orice încercare de relativizare a rolului jucat de Securitate este un afront adus victimelor regimului comunist şi ne scoate de pe orbita europeană, unde prezervarea şi consolidarea unei culturi a memoriei faţă de cei care au suferit de pe urma regimurilor totalitare este sacrosanctă”, a susţinut Muraru.

Potrivit acestuia, este un fapt documentat istoric că ofiţerii de securitate şi din alte unităţi ale Ministerului de Interne erau cei care acţionau direct pentru supravegherea şi intimidarea populaţiei.

”De aceea, ridicarea unui monument funerar în onoarea foştilor ofiţeri de Securitate şi amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Piteşti este o acţiune care contravine angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene. Mai mult, România a fost printre statele din Estul Europei care a cerut la nivel european interzicerea negării si banalizării crimelor comuniste, cât şi apologia lor. Adevăraţii eroi ai României sunt tocmai victimele care s-au opus unui regim de persecuţie instrumentat de Partidul Comunist şi pus în practică de Securitate. Fac apel la autorităţi să retragă monumentul dedicat „eroilor” fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist”, a subliniat Muraru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.