Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunţat că, duminică, au fost înregistrate şapte sesizări privind posibile incidente electorale, printre care 2 fapte de natură penală, săvârşite de aceeaşi persoană. Două sesizări sunt în curs de verificare, iar alte două au fost redirecţionate către BEC şi AEP, nefiind de competenţa MAI. La Câmpia Turzii, o femeie a încercat să voteze folosind cartea de identitate a altei persoane, fiind făcute cercetări privind fals privind identitatea şi tentativă de fraudă la vot.
”De la începerea procesului de vot şi până la acest moment, nu au fost înregistrate situaţii deosebite din punctul de vedere al atribuţiilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Au fost înregistrate şapte sesizări de posibile incidente electorale, printre care 2 fapte de natură penală, săvârşite de aceeaşi persoană. Două sesizări sunt în curs de verificare, iar alte două au fost redirecţionate către Biroul Electoral Central şi Autoritatea Electorală Permanentă pentru că nu erau de competenţa MAI”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Ea a oferit câteva exemple dintre cele aflate în competenţa structurilor MAI:
”1. Poliţia din localitatea Câmpia Turzii a fost sesizată cu privire la faptul că o femeie a încercat să voteze folosind actul de identitate al altei persoane. Se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals privind identitatea şi tentativă de fraudă la vot.
2. Un cetăţean din Piteşti a sesizat poliţiştii cu privire la faptul ca pe listele de votare figurează şi părinţii săi care sunt decedaţi. În urma verificărilor, cele sesizate nu s-au confirmat.
3. Poliţiştii din Constanţa au fost sesizaţi de preşedintele unei secţii de votare cu privire la faptul că a depistat o persoană care şi-a fotografiat buletinul de vot. Aceasta a declarat că nu ştia că nu are voie să-şi fotografieze buletinul de vot”.
Dajbog a menţionat că au fost sesizate şi alte situaţii de fotografiere sau filmare a buletinului de vot, subliniind că fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă şi constituie contravenţie.
”Doresc să fac câteva precizări referitor la situaţia de la o secţie de votare din Mogoşoaia, judeţul Ilfov: În jurul orei 8, după exercitarea dreptului la vot de către 4 persoane, în prezenţa reprezentanţilor mass-media, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare a solicitat, în mod repetat, poliţiştilor, care erau în afara localului secţiei de votare, să solicite persoanelor respective să se deplaseze în exteriorul secţiei, în locul stabilit pentru declaraţii de presă şi să permită astfel celorlalţi cetăţeni să intre pentru a putea vota. Menţionez că, din dispoziţia preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, înaintea deschiderii procesului de votare, la intrarea în secţie a fost afişat, la loc vizibil, un anunţ cu privire la faptul că reprezentanţii mass-media nu pot lua interviuri în interiorul secţiei, iar orice încălcare a acestei reguli va atrage îndepărtarea imediată a persoanelor în cauză din secţia de votare. Vă reamintesc că preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este responsabil de luarea tuturor măsurilor necesare, pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, iar angajaţii MAI au obligaţia de a duce la îndeplinire dispoziţiile preşedintelui biroului secţiei de votare, circumscrise activităţilor de ordine publică”, a precizat reprezentantul MAI, după ce Călin Georgescu a fost întrerupt duminică de un agent de poliţie care i-a atras atenţia, în timp ce făcea declaraţii despre vot, alături de George Simion, că nu poate da declaraţii în secţia de votare.
”Nu e foarte frumos ce aţi făcut, dar nu e nicio o problemă”, a afirmat Simion, iar cei doi au ieşit din secţia de votare.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.