Reprezentanţii ALDE au transmis, luni, că judecătorii Curţii Constituţionale nu au subminat acţiunea guvernanţilor prin decizia de neconstituţionalitate privind instituirea carantinei, aşa cum au încercat premierul Ludovic Orban, liderul deputaţilor PNL Florin Roman şi viceprim-ministrul Raluca Turcan „să îşi justifice propria prostie de a nu şti cum să legifereze”. ALDE mai arată că Executivul a decis, luni, să facă primul pas spre legalitate şi să aprobe un proiect de lege care trebuia adoptat de Parlament, după patru luni în care Guvernul a aplicat măsuri care au încălcat Constituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„După 4 luni de zile în care a aplicat măsuri care s-au dovedit a încălca Constituţia, Guvernul Orban face un pas spre legalitate şi prevede într-un proiect de lege care trebuie adoptat de Parlament aplicarea corectă a măsurilor de carantină şi izolare! Curtea Constituţională a demonstrat încă o dată incompetenţa Guvernului Orban, dar şi apetenţa pentru dictatură şi măsuri de încălcare ale drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, arată reprezentanţii ALDE, într-o postare făcută luni pe pagina de Facebook a partidului.
 
Sursa citată adaugă că timp de patru zile Ludovic Orban şi „gaşca” lui au atacat CCR şi de abia, luni, au decis să intre în legalitate, prin adoptarea proiectului de lege privind carantina.
 
„După 4 luni în care au ţinut oamenii în carantină în mod neconstituţional, după 4 zile de isterii şi de atacuri la Curtea Constituţională, Orban şi gaşca lui au făcut un prim pas spre intrarea în legalitate prin adoptarea proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea persoanelor în contextul unei pandemii. Înainte însă de adoptarea acestui proiect de lege, în şedinţa de Guvern de azi, Orban şi gaşca nu s-au sfiit să se lanseze iar într-un atac furibund la adresa Curţii Constituţionale!”, conform sursei menţionate.
 
ALDE mai susţine că Guvernul are „minţi creţe” şi înţelege cu greu mesajul judecătorilor Curţii.
 
„Minţilor creţe din Guvernul României le este greu să înţeleagă ceea ce, în unanimitate adeseori, le-au spus magistraţii constituţionali: restrângerea drepturilor şi libertăţilor românilor nu se poate face decât prin lege adoptată de către Parlament! Art. 53 alin.1 din Constituţie spune foarte clar în ceea ce priveşte restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi că „exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune”!!!”, mai indică partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
 
Reprezentanţii ALDE explică membrilor Executivului că decizia CCR vizează procedura instituirii carantinei, care nu poate fi făcută prin ordin de ministru sau ordonanţă de urgenţă, ci trebuie aprobată de către Parlament.
 
„CCR nu spune să nu fie aplicate restricţii ale libertăţilor şi drepturilor fundamentale dacă acestea sunt necesare pentru controlul pandemiei. CCR spune însă că numai Parlamentul poate să ia astfel de decizii! Nu un ministru prin ordin de ministru, nu Guvernul prin OUG! CCR nu a subminat acţiunea guvernanţilor de a proteja sănătatea românilor prin instituirea măsurilor de izolare, respectiv carantină, aşa cum au încercat Ludovic Orban, Florin Roman şi Raluca Turcan să îşi justifice propria prostie de a nu şti cum să legifereze! CCR a explicat că şi în aceste situaţii drepturile celor bolnavi trebuie respectate, ele nu sunt facultative, cum cred cei din PNL! Orice măsură de privare de libertate trebuie însoţită şi de posibilitatea ca cel vizat să poată contesta”, potrivit sursei amintite.
 
ALDE mai susţine că „prostia” e apanajul Executivului condus de Ludovic Orban.
 
„Dacă tăntălăii şi gogomanii din Guvernul PNL citeau şi înţelegeau Constituţia, atunci măsurile adoptate iniţial nu mai ajungeau la judecata CCR şi nu mai era nevoie acum să refacă un proiect de lege în care să repare aceste greşeli. Dar, prostia este apanajul Guvernului Orban când vine vorba de guvernare şi de legiferare. Mai întâi a fost situaţia cu amenzile date în starea de urgenţă, unde CCR le-a arătat că încălcau principiile constituţionale şi ale normelor legislative, acum, din nou, situaţia s-a repetat în privinţa măsurilor de carantinare şi izolare obligatorie”, scriu reprezentanţii ALDE, pe reţeaua de socializare.
 
Sursa menţionată conchide că „premierul Orban şi toţi liderii PNL dovedesc că nu pricep nimic din democraţie, nu înţeleg ce presupune statul de drept, ci ei consideră că pandemia suspendă Constituţia, suspendă drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.
 
„În mod normal, în orice ţară civilizată, o cerinţă precum cea a lui Orban adresată în weekend românilor de a nu respecta deciziile CCR ar fi produs urgent demiterea premierului care a făcut această afirmaţie. Nu ne putem juca cu respectarea Constituţiei, chiar în condiţii de pandemie. Constituţia este baza democraţiei, a statului de drept!”, arată postarea pe pagina de Facebook a ALDE.
 
Reacţia vine în contextul în care Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege care reglementează aspectele ce ţin de instituirea carantinei pentru persoanele care vin din zone cu risc de epidemie sau care au intrat în contact cu o persoană infectată. Actul normativ a fost trimis la Parlament, pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă.
 
Premierul Ludovic Orban, a afirmat, în debutul şedinţei Cabinetului, că eforturile Executivului în lupta împotriva COVID a fost îngreunat, boicotat, de atitudinea unor lideri politici sau a unor instituţii publice care s-au comportat ca nişte filiale declarate ale PSD. El a mai spus că, prin decizia CCR, Guvernul a fost lăsat fără instrumentele necesare combaterii epidemiei de coronavirus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.