Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat luni că în 2021 va prelua preşedinţia Asociaţiei Oficialilor Electorali din Europa (ACEEEO), pentru un mandat de un an. În prezent, preşedinţia ACEEEO e deţinută de către Comisia Electorală Centrală a Georgiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AEP a deţinut preşedinţia ACEEEO în perioadele 2007 – 2008 şi 2013 - 2014, a făcut parte din forul de conducere executiv în perioada 2013 - 2016 şi a redevenit membru în Comitetul Executiv al Asociaţiei, pentru un mandat de trei ani, în data de 24 septembrie 2019, arată instituţia într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, preşedinţia ACEEEO va fi preluată de către preşedintele AEP în cadrul celei de-a 30-a Conferinţe Anuale a Asociaţiei, care va fi găzduită de Autoritate, la Bucureşti, în luna septembrie.

Tot în acest context, se va desfăşura şi Adunarea Generală a ACEEEO. Evenimentul are o conotaţie specială, dată fiind aniversarea a 30 de ani de existenţă a prestigioasei organizaţii. Tema conferinţei, precum şi coordonatele principale ale organizării celei de-a 30-a Conferinţe Anuale a Asociaţiei, vor fi discutate în cadrul Comitetului Executiv al ACEEEO, care va avea loc în data de 25 martie 2021. Menţionăm că preşedinţia ACEEEO este deţinută, în prezent, de către Comisia Electorală Centrală a Georgiei. 

ACEEEO este o asociaţie regională înfiinţată în 1991 şi cuprinde 25 de state din Uniunea Europeană, Europa Centrală şi de Est. AEP este membru de drept al ACEEEO din anul 2004, participând astfel în 2005 la prima conferinţă anuală a organizaţiei, mai indică documentul de presă. 

Asociaţia promovează instituţionalizarea şi profesionalizarea procedurilor democratice în regiune şi organizează conferinţe anuale care dezbat subiecte precum transparenţa actului electoral, reflectarea alegerilor în presă, reforma finanţării campaniilor electorale şi participarea cetăţenilor la procesul electoral. ACEEEO oferă asistenţă şi expertiză electorală atât membrilor săi, cât şi altor state, organizează seminarii, ateliere de lucru şi monitorizează alegerile.

Preşedintele AEP Constantin-Florin Mituleţu-Buică adresează mulţumiri celor 24 de state membre ale Asociaţiei pentru încrederea oferită instituţiei în vederea preluării conducerii ACEEEO,  după 7 ani de la ultima preşedinţie, decizie care reprezintă un gest semnificativ de recunoaştere a bunelor practici şi a reuşitelor AEP în contextul organizării cu succes a patru procese electorale în ultimii doi ani.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.