Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, miercuri, că dezvoltă o aplicaţie online dedicată digitalizării şi modernizării activităţii de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, care are ca scop creşterea nivelului de transparenţă în domeniu. Astfel, noua aplicaţie informatică intitulată THALES va fi utilizată începând cu data de 1 noiembrie a.c. Valoarea totală a proiectului este de peste 10 milioane lei, din care cheltuieli eligibile de peste 9,5 milioane - valoarea nerambursabilă este de peste 8 milioane lei, iar contribuţia proprie a beneficiarului este de peste 1,5 milioane lei - şi cheltuieli neeligibile de aproape 447.000 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe informaţii pot fi accesate AICI.

„Preocuparea permanentă a Autorităţii Electorale Permanente este eficientizarea activităţilor pe care le desfăşoară, cu respectarea Constituţiei, a legii şi a standardelor internaţionale şi europene în materie. În acest sens, la nivelul AEP este în fază avansată de dezvoltare un instrument informatic de creare/încărcare/transmitere a raportărilor prevăzute de lege de către formaţiunile politice şi competitorii electorali, în vederea efectuării controlului finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale de către AEP. Acesta este un nou pas în digitalizarea instituţiei, prin implementarea noilor tehnologii menite să sporească eficienţa şi transparenţa activităţii şi să contribuie la creşterea încrederii cetăţenilor în această instituţie”, a declarat preşedintele AEP, Toni Greblă, potrivit comunicatului de presă al instituţiei.

Având în vedere că reprezentanţii partidelor politice vor fi printre principalii utilizatori ai noii aplicaţii informatice, intitulată THALES, AEP a organizat miercuri, 14 iunie 2023, un workshop de testare a aplicaţiei, la care au participat reprezentanţi ai formaţiunilor politice. Scopul acestei întâlniri de lucru a fost identificarea celor mai bune practici în ceea ce priveşte modalitatea de încărcare a datelor în cele patru module ale aplicaţiei, de a stabili o strategie comună de lucru şi de a identifica soluţii de optimizare a activităţii AEP.

La întâlnire, preşedintele AEP le-a transmis participanţilor că implementarea acestei aplicaţii are ca scop general debirocratizarea activităţii de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. Astfel, în vederea efectuării controlului, documentele prevăzute de legislaţia în vigoare vor fi încărcate electronic în aplicaţie, nemaifiind necesară depunerea lor în format fizic la AEP, mai indică sursa citată.

Dezvoltarea acestei aplicaţii face parte din demersurile întreprinse de către AEP pentru pregătirea temeinică şi din timp a celor patru tipuri de alegeri care vor avea loc anul viitor.

THALES va fi utilizat începând cu data de 1 noiembrie 2023, în temeiul dispoziţiilor art. 63 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2016, cu modificările ulterioare.

Conform sursei menţionate, AEP implementează, în calitate de beneficiar, în perioada 25 ianuarie – 31 decembrie 2023, proiectul „DIGI-EMB – Digitalizare pentru creşterea nivelului transparenţei eticii şi integrităţii activităţilor de management electoral şi finanţare a partidelor politice şi a campaniilor eletorale”, Cod MySMIS2014+ 157961.

În cursul lunii septembrie, cu ocazia implementării Activităţilor A.11. şi A.12. din cadrul proiectului de referinţă, vor fi organizate sesiuni de instruire, atât a angajaţilor AEP, cât şi a reprezentanţilor formaţiunilor politice, privind modul de operare a THALES.

Ulterior, AEP va oferi tuturor persoanelor interesate sprijinul necesar operării aplicaţiei şi va organiza periodic sesiuni de instruire pentru reprezentanţii formaţiunilor politice şi ai competitorilor electorali.

Proiectul este finanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, Axa Prioritară Administraţie publică şi sistem judiciar accesibile şi transparente, Componenta 1 - IP24/2022 Sprijin pentru implementarea de măsuri de reformă în domeniul transparenţei, eticii şi integrităţii, Operaţiunea Creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice.                         

Obiectivul general al proiectului este creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii în cadrul Autorităţii Electorale Permanente, dar şi în cadrul partidelor politice din România, prin implementarea unor măsuri de prevenire a corupţiei, aplicarea mecanismelor, procedurilor şi normelor de etică şi integritate, precum şi îmbunătăţirea cunoştinţelor şi competenţelor în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei.

Valoarea totală a proiectului este de 10,022,890.41 lei, din care cheltuieli eligibile 9,576,729.67 lei (valoarea nerambursabilă este de 8,042,907.64 lei, iar contribuţia proprie a Beneficiarului este de 1,533,822.03 lei) şi cheltuieli neeligibile 446,160.74 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.