Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis Guvernului spre analiză o informare privind elaborarea Studiului comparativ privind practicile şi instrumentele tehnice utilizate de către alte state pentru accesibilizarea proceselor electorale pentru persoanele cu dizabilităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, AEP a elaborat şi a transmis către Guvern studiul dedicat practicilor şi instrumentelor tehnice folosite în alte state pentru votul persoanelor cu dizabilităţi, în vederea implementării Măsurii 8.3.3. (i) din Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi „O Românie echitabilă” 2022-2027, aprobată prin HG 490/2022, arată comunicatul de presă al Executivului.

Analiza comparativă prezintă modalităţile şi procedurile electorale, precum şi instrumentele şi măsurile de ordin tehnic utilizate pentru accesibilizarea procesului electoral în state membre UE, bune practici ale unor state din afara Uniunii, precum şi măsurile implementate în prezent de România în acest domeniu.

Prin examinarea experienţelor statelor membre UE, precum şi a unor ţări din afara Uniunii Europene, au fost identificate modalităţi alternative existente pentru exercitarea drepturilor electorale ale persoanelor cu dizabilităţi. Printre acestea se numără asigurarea de: secţii de votare şi cabine de vot accesibile, secţii de votare alternative, comisii şi secţii de votare speciale, votul prin corespondenţă, votul prin intermediul urnei mobile, votul anticipat, votul electronic, votul prin reprezentare, instrumente care să faciliteze exercitarea votului (punerea la dispoziţie a lupelor, şabloanelor, a serviciilor de interpretare în limbaj mimico-gestual etc.), asistenţă pentru exercitarea dreptului de vot (îndrumători, persoane desemnate care să asiste alegătorii cu dizabilităţi), informare şi materiale informative, aplicaţii informatice, asistenţă pentru deplasarea la secţia de votare, sistem de parcare dedicat vehiculelor alegătorilor cu dizabilităţi, facilităţi de transport gratuit, maşini de vot hibride sau electronice.

De asemenea, analiza include o secţiune dedicată măsurilor implementate în prezent în România, precum şi soluţiilor identificate, prin consultarea alegătorilor cu dizabilităţi, pentru creşterea accesului acestei categorii de cetăţeni la procesul electoral, mai indică sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.