Ambasadorul Statelor Unite în România Adrian Zuckerman arată, într-o opinie editorială, că Huawei rămâne o alegere greşită în chestiunea tehnologiei 5G, deoarece „naţiunile nu trebuie să încredinţeze securitatea cetăţenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspiraţii, fraudă cibernetică, fraudă bancară şi afaceri necinstite”. Diplomatul american a lăudat memorandumul semnat de preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump, în urmă cu un an, prin care s-au angajat să evite riscurile de securitate generate de investiţiile chineze şi implicarea acestora în reţelele 5G. El a mai spus că România are alternative când vine vorba de implementarea tehnologiei 5G şi anume Samsung, Nokia sau Ericsson.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Huawei rămâne alegerea greşită. De ce? Pentru că naţiunile nu trebuie să încredinţeze securitatea cetăţenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspiraţii, fraudă cibernetică, fraudă bancară, afaceri necinstite sau pentru că a ajutat Iranul să evite sancţiunile menite să oprească ţara de la finanţarea terorismului. Huawei a fost implicată în infracţiuni şi comportament infracţional din Republica Cehă până în Sierra Leone şi în nenumărate ţări aflate între ele. 5G este o revoluţie în tehnologia digitală, nu doar o evoluţie  şi trebuie să fie sigură. Aşa cum se dezvoltă acum internetul, mă simt confortabil ca telefonul meu inteligent să vorbească maşinii mele, dar refuz să ​îl las să comunice cu comuniştii chinezi şi cu statul lor care supraveghează tot. România trebuie să ia o decizie şi trebuie să ţină cont de securitatea sa, de alianţele sale, de istoria sa şi cu cine vrea să facă afaceri”, arată ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman, într-o opinie editorială transmisă de ambasadă, către News.ro, într-un comunicat de presă.  

El a adăugat că România a ales libertatea şi a arătat că este o ţară care crede în stat de drept, în transparentă şi securitate. 
 
„Sub conducerea preşedintelui Trump, Statele Unite şi alte democraţii din întreaga lume au ales libertatea.  România a ales şi ea libertatea, alături de ţări asemănătoare, care cred în transparenţă, stat de drept şi securitate.  România, ca alte state curate care folosesc tehnologia 5G, ar trebui să accepte doar cele mai înalte standarde de securitate”, a completat Zuckerman.
 
Ambasadorul SUA la Bucureşti a dat un sfat României şi a spus „când cineva îţi arată cine e, crede-l de la început”.
 
„În timp ce România îşi decide viitorul digital, dau un simplu sfat care m-a ghidat pe mine decenii întregi: «Când cineva îţi arată cine e, crede-l de la început».  Aceste cuvinte spuse de poeta americană şi activistă pentru drepturile omului Maya Angelou sunt foarte adevărate. Şi i-aş întreba pe cei care vor standarde flexibile pentru securitatea digitală a cetăţenilor lor, sau care vor să deschidă calea comuniştilor chinezi pentru a controla infrastructura României: ce altceva ar trebui să demonstreze Partidul Comunist Chinez pentru a-l crede?  Nu este expansiunea teritorială de ajuns, lagărele de concentrare pentru uiguri nu arată cu cine avem de-a face? Comportamentul Chinei în Tibet sau încălcarea drepturilor omului în Hong Kong nu vă arată nimic?”, a mai scris Adrian Zuckerman.
 
Diplomatul american a lăudat efoturilor lui Klaus Iohannis de a curăţa România „de ultimii baroni roşii şi moştenirea lor coruptă”.
 
„Preşedintele Iohannis, ca şi preşedintele Trump, a abordat această chestiune dintr-o perspectivă clară şi informată din istorie. Eforturile preşedintelui Iohannis de a încheia munca începută acum 30 de ani şi de a curăţa România de ultimii baroni roşii şi moştenirea lor coruptă sunt lăudabile. Acum un an, preşedintele Iohannis a promis împreună cu preşedintele Trump să evite riscurile de securitate generate de investiţiile chineze şi implicarea acestora în reţelele 5G.  Preşedintele Iohannis a fost la fel de clar când a spus: «Nu vrem să ajungem ca sistemele esenţiale să fie operate de companii care nu sunt de încredere»”, precizează Zuckerman.
 
Acesta aminteşte şi de afirmaţiile lui Mark Esper care a vorbit despre efectele negative pe care le-ar avea adoptarea tehnolgiei chineze 5G în Europa şi asupra NATO.
 
„Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a fost empatic când a vorbit despre efectele cu adevărat negative pe care le-ar avea adoptarea tehnologiei chineze 5G în Europa asupra NATO. «Încrederea în furnizorii chinezi de 5G ar putea provoca perturbări, manipulări şi spionaj asupra sistemelor esenţiale ale partenerilor noştri. Ar putea, de asemenea, să pună în pericol capacităţile noastre de partajare a informaţiilor şi comunicaţiilor şi, prin extensie, ar putea periclita alianţele noastre». Din fericire pentru România, guvernul Orban a făcut din memorandumul bilateral 5G un pilon de susţinere a platformei de securitate cibernetică”, mai explică diplomatul american.
 
El a adăugat că „„Huawei nu reuşeşte să îndeplinească standardele unor ţări democrate, pentru că este controlată total de la Beijing”.  
 
„Pe lângă nenumăratele acuzaţii penale împotriva companiei şi a filialelor sale, Huawei nu are o structură transparentă a acţionariatului său, este profund neetică şi nu poate fi trasă la răspundere de niciun sistem judiciar imparţial din China. Maşina de propagandă comunistă chineză a făcut presiuni mari asupra României şi a susţinut că Huawei este prinsă în ”războiul comercial” dintre Statele Unite şi China. Nu este. Statele Unite nu încearcă să conducă decizia spre o firmă sau alta. Statele Unite nu vor avea însă încredere într-un aparat străin agresiv, care să supravegheze fiecare aspect al vieţii noastre. Există numeroase companii care oferă soluţii 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson şi Samsung.  Acestea au o valoare adăugată: nu sunt aliniate unui guvern comunist, armatei şi celor care încalcă în mod grosolan drepturile omului”, precizează Zuckerman. 
 
Ambasadorul atrage atenţia că atunci când falsa propagandă eşuează, comuniştii recurg la ameninţări. 
 
„Când ideea falsă a propagandiştilor privind războiul comercial eşuează, ei recurg la o altă manevră a comuniştilor – ameninţă.  Huawei susţine că mii de locuri de muncă şi miliarde de euro sunt puse în pericol: ignoraţi încercările noastre de a vă controla şi practicile noastre sclavagiste de muncă, în caz contrar muncitorii voştri şi economiile naţiunilor voastre vor fi pedepsite. Din nou, aceasta este o minciună. Ericsson are de două ori mai mulţi angajaţi în România şi deja produce echipament 5G aici. Informaţia şi infrastructura sunt puteri care nu ar trebui transferate naţiunii chineze, care se supune unui autoritarism absolut, de pe urma căruia România şi multe alte ţări est-europene încă se refac”, a completat Adrian Zuckerman.
 
„Secretarul de Stat Pompeo ne-a amintit că cei care fac afaceri cu Huawei fac afaceri cu cei care încalcă drepturile omului” şi că există alternative, a mai spus ambasadorul SUA la Bucureşti. 
 
„România poate accepta revoluţia 5G şi să evite Revoluţia Culturală Chineză. Ericsson, Nokia şi Samsung sunt doar câteva alternative. Noi susţinem progresul oricărei naţiuni către viitor. Dar progresul trebuie să includă securitatea informaţiei şi o infrastructură care nu se află în mâinile unor puteri străine corupte, care ameninţă şi forţează. România ar trebui să-şi stabilească propriile standarde. România trebuie să-şi protejeze viitorul şi pe poporul său. Mult prea mult din trecutul acestei ţări a fost furat în secolul 20 de comunişti – străini şi locali – şi de către supravegherea continuă. Partidul Comunist Chinez este extrem de experimentat în a folosi tehnologia de supraveghere şi opresiune.  Nu există loc pentru companiile chineze necinstite într-o Românie liberă şi democrată.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.