Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a fost avizat pozitiv joi, cu 22 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 10 voturi ”împotrivă” (PNL, USR), de către comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a prelua funcţia de ministru al Apărării, el spunând că va fi un ministru serios, care ştie carte şi că vrea să lase urme pe acolo pe unde trece.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primul rând ne interesează ca în perioada 2017 – 2020 să dezvoltăm capabilităţile de apărare naţională, capabilităţi robuste şi moderne. În al doilea rând, să creştem credibilitatea strategică în cadrul NATO şi al UE, să consolidăm parteneriatele strategice (…), să dezvoltăm relaţiile de cooperare internaţională în plan bilateral, regional şi în cadrul organizaţiilor internaţionale (…) Este extrem de important în programul nostru de guvernare sublinierea misiunilor generale ale armatei României”, a spus Adrian Ţuţuianu despre priorităţile Ministerului Apărării în perioada următoare.

El a explicat că în prezent se derulează opt programe principale de înzestrare a armatei române, că procedurile de achiziţie publică au fost demarate şi se află în diverse stadii de implementare. Ţuţuianu a afirmat că va fi foarte ferm în a respecta termenele prevăzute de lege în ceea ce priveşte acest subiect şi că va face tot posibilul pentru recuperarea întârzierilor.

”Sunt opt programe principale de înzestrare a armatei: corveta multifuncţională, sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, modernizarea maşinii de luptă MLI 84 M, transportorul blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4, sisteme C4 cu capabilităţi de integrare ISTAR, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, sistemul integrat de arme SHORAD etapa I şi sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare”, a precizat ministrul desemnat al Apărării.

Adrian Ţuţuianu a dat asigurări că cele 2% din PIB alocate Apărării vor fi cheltuite în conformitate cu angajamentele luate şi că nu va da bani altcuiva deoarece este un angajament pe care România şi l-a asumat şi pe care trebuie să-l respecte.

”Vă asigur că voi fi un ministru foarte serios, foarte aplecat pe subiectele care ţin de activitatea ministerului, prezent de la 7:30 dimineaţa în instituţie şi probabil că undeva la 9:00 – 10:00 seara o să-mi închei programul. Sunt ambiţios şi vreau să las urme pe unde trec (…) Contează să ştii carte şi eu cred că ştiu”, a susţinut Ţuţuianu.

În ceea ce priveşte armata europeană comună, ministrul desemnat al Apărării a spus că trebuie să ţinem cont că România este atât membru NATO, cât şi UE, iar capabilităţile de apărare europene trebuie să fie complementare celor ale Alianţei Nord-Atlantice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.