Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a afirmat, sâmbătă, că nu este îngrijorată că încrederea românilor în instituţiile Uniunii Europene a scăzut şi a explicat că lucrurile nu ar fi decurs atât de bine în crizele recente dacă nu exista Uniunea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebată sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, ce părere are despre încrederea tot mai scăzută a românilor în Uniunea Europeană, Adina Vălean a răspuns: ”Dacă e să ne uităm la eurobarometru, vedem că încrederea românilor sau diferenţa de procent între eurobarometrul actual şi cel precedent este, să zicem, poate de un 2% dincolo de valorile absolute, asta înseamnă o scădere în media europeană. Şi atunci întrebarea, dacă îmi permiteţi să o reformulez, ar fi de ce scade încrederea cetăţenilor europeni în Uniunea Europeană? Şi trebuie să spun că nu văd un răspuns neapărat simplu”.

Comisarul european a subliniat că Uniunea Europană s-a dovedit extrem de utilă, mai ales în recentele crize.

”Uniunea Europeană s-a dovedit extrem de utilă, a fost absolut evident şi eu cred că cetăţenii au simţit acest lucru în timpul recentelor crize. Ce am fi făcut în mod fărămiţat în timpul pandemiei dacă nu aveam o coordonare centrală? Îmi aduc aminte dezastrul care era cu tot traficul rutier, dacă nu am fi instituit coridoarele verzi în timpul pandemiei. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu am fi găsit împreună vaccinul? Dacă nu am fi făcut coordonare şi solidaritate. Imediat criza energetică, apoi acest război neprovocat al Rusiei în Ucraina a dat dovadă de o mare solidaritate europeană, iar cetăţenii europeni au fost extrem de mişcaţi de ceea ce se întâmplă la graniţele Uniunii şi au dat dovadă de o solidaritate şi o capacitate de a lucra împreună, extraordinară”, a precizat Vălean.

Adina Vălean a adugat că tot acest stres impactează economia, dar că nu are îngrijorări privind scăderea dramatică a încrederii românilor în UE.

”Sigur că toate aceste stresuri, tot acest stres repetat, impactează cumva economia. Avem, ne spun specialiştii, o creştere a inflaţiei, există un pic de slabă predictibilitate pentru viitor şi cred că multe îngrijorări Cred că traiul de zi cu zi, viitorul ce ne aşteaptă şi nu e neapărat o scădere, consider eu, permite şi nu sunt specialist în instituţii europene anume pentru că ar trebui văzută şi pusă în echilibru şi cu încrederea în autorităţi, în guverne. Deci, nu aş fi îngrijorată că românii anume au o scădere dramatică de încredere în instituţii”, a concluzionat Adina Vălean.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.