Premierul Nicolae Ciucă afirmă, la 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România - SUA, că părinţii şi bunicii noştri au trăit cu poveştile şi aşteptarea sosirii americanilor în România pentru a ne elibera de ocupaţia ruso-sovietică, iar Parteneriatul Strategic cu Statele Unite s-a vrut un simbol al faptului că România nu a fost uitată în primul val al extinderii NATO şi că pasul său decisiv şi garanţiile de securitate vor veni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prezentăm integral Declaraţia premierului Nicolae-Ionel Ciucă privind împlinirea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic România-SUA: 
 
”Astăzi se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii. Iniţiat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a Preşedintelui Statelor Unite William J. Clinton, Parteneriatul Strategic reprezintă un reper esenţial al politicii externe a României, alături de apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite marchează începutul consacrării orientării occidentale a României şi integrării sale în structurile europene şi euro-atlantice.
 
Părinţii şi bunicii noştri au trăit cu poveştile şi aşteptarea sosirii americanilor în România pentru a ne elibera de ocupaţia ruso-sovietică. Un regim străin României a dominat ţara noastră 45 de ani, după al Doilea Război Mondial, şi a adus multă suferinţă şi multă alterare a societăţii româneşti. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite s-a vrut un simbol al faptului că România nu a fost uitată în primul val al extinderii NATO şi că pasul său decisiv şi garanţiile de securitate vor veni. Dar Parteneriatul Strategic a fost şi un instrument eficient de consolidare a cooperării bilaterale în domenii de interes reciproc, precum promovarea valorilor transatlantice, apărare şi securitate, economie şi comerţ, energie, educaţie.
 
Dezvoltarea Parteneriatului Strategic pe toate dimensiunile sale de cooperare a devenit o prioritate a României. De înţeles cu atât mai mult astăzi când, după Summit-ul NATO de la Madrid, poate nu întâmplător 25 de ani mai târziu, Statele Unite sunt principalul contributor la securitatea şi apărarea comună aliată în România. Alături de Franţa, care şi-a asumat responsabilitatea de naţiune cadru pentru Grupul de luptă din ţara noastră, care se va ridica la nivel de brigadă, atunci când va fi necesar. Dar Parteneriatul Strategic nu s-a rezumat doar la dimensiunea de apărare, securitate şi cooperare strategică prin decizia Statelor Unite de consolidare a prezenţei militare în România.
 
Evoluţiile importante înregistrate recent în cadrul oferit de acest Parteneriat cuprind şi aprofundarea cooperării în domeniul energetic, creşterea comerţului bilateral, care a atins în 2021 un nou maxim istoric, precum şi transferul tehnologic de ultimă generaţie. Toate acestea reflectă angajamentul comun al ţărilor noastre pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic şi în celelalte componente care apropie ţările noastre şi garantează stabilitatea şi echilibrele economice în perioadă de crize suprapuse şi război în vecinătatea frontierelor ţării noastre.
 
De interes special pentru România este aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare civile, ceea ce poate contribui în mod decisiv la asigurarea securităţii energetice a ţării noastre. Notabile în acest sens sunt progresele substanţiale realizate recent în proiectele de dezvoltare a Centralei de la Cernavodă şi de construire a primei centrale din regiune bazată pe tehnologia americană a reactoarelor modulare mici – SMR.
 
România va continua să-şi consolideze apărarea şi rezilienţa pentru a se afirma ca un aliat solid şi de încredere al SUA în regiune, pilon de stabilitate pentru flancul Estic al NATO şi UE, precum şi un susţinător ferm al unităţii transatlantice şi un apărător activ al sistemului internaţional bazat pe reguli şi valori, care reprezintă garanţii ferme pentru soluţionarea războiului actual, stabilitatea globală, pacea şi prosperitatea la nivel mondial.
 
Dezvoltarea contactelor interumane şi promovarea cooperării ştiinţifice, culturale şi educaţionale este o alta prioritate a Parteneriatului Strategic dintre Romania şi Statele Unite. În cadrul eforturilor comune de aprofundare a acestei dimensiuni de cooperare, guvernele României şi Statelor Unite şi-au asumat obiectivul comun al includerii României in Programul Visa Waiver şi continuă colaborarea în vederea îndeplinirii criteriilor necesare în acest sens. De asemenea, Programul Fulbright al Statelor Unite reprezintă o punte de legătură între mediile academice din ţările noastre, oferind de-a lungul celor peste 75 de ani de activitate în România un cadru de cooperare care a facilitat o mai bună cunoaştere între societăţilor noastre.
 
Guvernul României rămâne convins că relaţia structurată de Parteneriat Strategic cu Statele Unite şi apropierea dintre cetăţenii, societăţile şi statele noastre vor contribui în continuare la crearea condiţiilor necesare dezvoltării cooperării bilaterale. Astfel, vom putea beneficia de multiplicarea proiectelor sectoriale şi investiţiilor reciproce, evoluţii rapide în ceea ce priveşte obţinerea independenţei energetice reale a României, dezvoltarea sectoarelor de înaltă tehnologie şi, nu în ultimul rând, de o postură de descurajare şi apărare şi mai solidă, care să garanteze în continuare securitatea cetăţenilor României”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.