Ambasadorul SUA la Bucuresşti Adrian Zuckerman, a afirmat în mesajul adresat joi participanţilor la Forumul Institutului Aspen de la Bucureşti, că, în urmă cu doar două săptămâni, am fost martorii unui proces electoral care a continuat să pună distanţă între naţiune şi „baronii-tâlhari” roşii care au manipulat legea pentru a-şi umple buzunarele, în detrimentul poporului român. El a elogiat din nou ”viziunea şi calităţile de lider ale Preşedintelui Iohannis şi ale membrilor guvernului Premierului Orban”, precum şi modul în care România a gestionat pandemia de COVID-19,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Poporul român continuă să se elibereze din cătuşele moştenirii corupte lăsate în urmă de regimul comunist. În urmă cu doar două săptămâni, am fost martorii unui proces electoral care a continuat să pună distanţă între naţiune şi „baronii-tâlhari” roşii care au manipulat legea pentru a-şi umple buzunarele, în detrimentul poporului român, pe care au fost aleşi să îl deservească. România continuă să ia măsurile necesare pentru a atrage investiţiile străine care îi sunt necesare pentru a-şi revendica locul care îi revine de drept în fruntea unei Europe revigorate! Este foarte clar că România este deschisă negocierilor, dar nu este de vânzare!”, a afirmat diplomatul, care se află la Washington împreună cu Ministrul Apărării Nicolae Ciucă şi  cu Ministrul Economiei Popescu, în vederea consolidării relaţiilor bilaterale.

El a salutat ”viziunea şi calităţile de lider ale Preşedintelui Iohannis şi ale membrilor guvernului Premierului Orban”.

„Vă mulţumesc pentru efortul neîncetat de a asigura atât crearea unei Românii de excepţie, cât şi de a menţine pacea şi securitatea. Dumneavoastră făuriţi legăturile care aduc Statele Unite şi România mai aproape ca niciodată”, a adăugat ambasadorul SUA.

El subliniat că, la fel ca orice altă ţară de pe mapamond, România a căzut pradă virusului COVID-19. 

”România a gestionat criza generată de acest virus cu rigurozitate şi cu hotărârea fermă de a-şi proteja cetăţenii, câştigându-şi astfel respectul Statelor Unite şi al altor aliaţi din lume. A trimis ajutoare şi personal medical în ţările vecine şi în Statele Unite – vă mulţumesc! Armata română a fost în fruntea coordonării eforturilor acestei naţiuni, prin crearea şi furnizarea de tărgi şi aparate de ventilare şi dând dovadă de spirit de conducere. Lumea întreagă a văzut o naţiune care luptă să îşi salveze cetăţenii şi în acelaşi timp îşi asumă locul care îi revine de drept, de lider în regiune şi de forţă care va contribui la conturarea lumii moderne, renăscute, în care trăim. Orice ţară ar fi mândră să se numească prieten şi aliat al României, cu siguranţă Statele Unite se mândresc cu acest lucru!”, a afirmat Zuckerman,

În opinia sa, pe măsură ce SUA şi România îşi revin din această perioadă incredibil de dificilă, este mai evident ca niciodată că cele două naţiuni îşi influenţează reciproc viitorul, el remarcând: ”Suntem norocoşi să avem astfel de Aliaţi de bază în aceste vremuri”..

Adrian Zuckerman afirmă că România şi-a regăsit vocea furată de comunişti şi este acum membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană şi în NATO şi protejează flancul sudic.

”În cei şaisprezece ani de la aderarea la Alianţă, România a evoluat de la un stat care primea ajutoare în materie de securitate la o entitate care exportă securitate şi o forţă redutabilă în cele mai periculoase teatre de operaţiuni ale lumii. Prin Comandamentul multinaţional de divizie Sud-Est, Unitatea de Integrare a Forţelor NATO şi o Brigadă Multinaţională complet operaţională, România îşi respectă partea de înţelegere şi face chiar mai mult. Scutul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, care contribuie la protejarea Europei de ameninţarea rachetelor balistice şi recenta achiziţionarea a primei din cele şapte baterii de rachete „Patriot” atestă faptul că România este pregătită să se apere şi să îi apere pe aliaţii săi”, a adăugat el.

Zuckerman precizează că se află la Washington, D.C., împreună cu Ministrul Apărării Nicolae Ciucă şi cu Ministrul Economiei Virgil Popescu, în vederea consolidării relaţiilor bilaterale.

”Ministrul Apărării Ciucă şi Secretarul Apărării Esper se întâlnesc astăzi, pentru a semna un Acord bilateral de tip foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030. Acest acord strategic în materie de apărare va reitera angajamentul Statelor Unite de a ajuta România să se apere împotriva influenţei maligne a puterilor străine şi să îşi păstreze integritatea graniţelor. Mâine, Ministrul Popescu se va întâlni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiţionarea unuia dintre cele două reactoare nucleare şi renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă, din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică şi energetică”, a susţinut diplomatul.

În partea a doua a zilei, conform ambasadorului SUA la Bucureşti, ministrul Popescu se va întâlni cu Preşedinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înţelegere care vizează finanţarea proiectului nuclear de la Cernavodă şi alte proiecte din România. Este cel mai mare pachet de finanţare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener şi aliat.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.