Viceprim-ministrul Turciei, Veysi Kaynak, a avertizat statele unde se află instituţii de învăţământ controlate de Fethullah Gulen că acestea reprezintă un pericol pentru ţările respective şi că ţara pe care o reprezintă nu va recunoaşte diplomele absolvenţilor acestora, hotărând şi anularea diplomelor profesorilor care predau în unităţile respective.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Veysi Kaynak a declarat, joi seară, într-o conferinţă de presă susţinută la Mamaia, că organizaţia lui Fethullah Gulen este un pericol pentru securitatea din Turcia, liderul acesteia promovând un Islam deviat.

“Această organizaţie teroristă pe care noi o numim grupul Fethullah Gulen este un pericol pentru securitatea naţională din Turcia. Aş dori să menţionez că acelaşi lucru este valabil şi pentru celelalte 160 de ţări în care aceştia există. Acest lider care promovează un islam deviat şi reuşeşte să-şi controleze membrii foarte bine este încă foarte influent. Reuşeşte să controleze oameni de prestigiu, academicieni, oameni religioşi. Pot spune că aceştia au fost transformaţi oarecum în nişte zombi şi duc la îndeplinire toate ordinele acestuia fără să-şi pună semne de întrebare”, a afirmat vicepremierul Turciei.

El a ţinut să avertizeze şi alte ţări pe teritoriul cărora această organizaţie are fundaţii şi asociaţii despre pericolul pe care îl poate reprezenta. 

“Nu ne amestecăm în treburile interne ale unei ţări. Bineînţeles că liderii ţărilor respective acţionează conform Constituţiei şi legilor. Dar am simţit nevoie prietenească să-i avertizăm pe oamenii din ţări prietene şi aliate despre cât de riscantă este această organizaţie. Organizaţia menţionată are şi în România diverse fundaţii sau asociaţii. În întâlnirile aavute astăzi am menţionat acest lucru. În limba turcă noi folosim des un proverb: «noi am avut de suferit, să nu aveţi şi voi». Fiindcă noi am simţit pe pielea noastră ce s-a întâmplat pentru că statul nostru a fost atacat vrem să avertizăm să nu se întâmple acelaşi lucru şi cu statele noastre prietene”, a explicat Veysi Kaynak.

El a spus că în România şi Ungaria cetăţenii turci şi-au transferat copiii de la unităţile de învăţământ ale organizaţiei lui Gulen la alte şcoli.

“În alte ţări, mai întâi cetăţenii noştri apoi şi cetăţenii ţării respective au retras copiii de la şcolile menţionate şi i-au mutat la şcolile de stat. Cu bucurie pot să menţionez că atât în Ungaria, cât şi în România cetăţenii noştri, fraţii noştri turci, şi-au luat copiii de la aceste şcoli. În vizitele efectuate în diverse ţări nu am avut nicio pretenţie specifică legată de aceste şcoli. Am informat cum vă informăm şi pe dumneavoastră. Aş dori să menţionez că aceste şcoli sunt capabile să dăuneze ţărilor în care există, ţărilor noastre prietene şi aliate şi mă văd nevoit să avertizez în acest sens”, a menţionat viceprim-ministrul Turciei.

El a precizat că Turcia a decis săptămâna trecută ca diplomele tuturor absolvenţilor acestor unităţi de învăţământ să nu fie recunoscute în Turcia şi că diplomele a 22.000 de profesori care predau acolo au fost anulate.

“Legat de situaţiile acestor şcoli am luat două măsuri. Există asemenea şcoli în peste 160 de ţări şi diplomele celor care studiază aici nu sunt recunoscute în Turcia. Am spus că diplomele de la 22.000 de profesori au fost anulate în Turcia şi profesorilor care acţionează în străinătate le vor fi anulate şi diplomele acestora”, a afirmat  Veysi Kaynak.

El a făcut, joi ,o vizită oficială în România şi a avut întâlniri cu oameni de afaceri turci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.