Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României Ana Birchall s-a întâlnit luni cu secretarul de stat american Mike Pompeo. De asemenea, Birchall a făcut luni o vizită la Departamentul Energiei, având o întâlnire cu secretarul american al energiei, Rick Perry, iar în discuţii "a fost reconfirmat angajamentul comun pentru amplificarea cooperării în domeniul energiei, o dimensiune cheie a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări", potrivit Ambasadei României în SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ambasadei României în SUA, Birchall a reafirmat importanţa deosebită a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii pentru politica externă a ţării noastre şi a subliniat succesul reuniunii anuale a Dialogului Strategic de la Bucureşti. 

"Cei doi demnitari au convenit continuarea coordonării strategice dintre România şi State Unite pentru avansarea priorităţilor comune în regiune şi gestionarea cu succes a ameninţărilor la adresa securităţii, prosperităţii şi democraţiei cu care se confruntă Europa din partea unor forţe externe. Viceprim-ministrul Ana Birchall a subliniat importanţa menţinerii unei politici coezive şi echilibrate a NATO pe flancul estic. Salutând cooperarea excelentă în materie de securitate, Ana Birchall a reconfirmat obiectivul asumat al României de a-şi îndeplini angajamentele privind împărţirea echitabilă a responsabilităţilor în cadrul NATO în vederea consolidării capacităţilor defensive ale aliaţilor", anunţă ambasada.

Ana Birchall "aremarcat oportunităţile de dezvoltare a dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic şi a reiterat angajamentul ferm al României pentru aprofundarea securităţii energetice a Europei, prin continuarea implementării proiectelor de interconectare energetică la nivel regional şi diversificarea surselor de aprovizionare". 

"În numele Guvernului României, mulţumesc secretarului de stat Mike Pompeo pentru ospitalitate şi prietenie şi pentru angajamentul persoanl în întărirea Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite", a scris Birchall în Cartea de oaspeţi a Departamentului de Stat.

FOTO: Departamentul de Stat al SUA
FOTO: Departamentul de Stat al SUA

Ana Birchall a fost însoţită de ambasadorul României la Washington George Maior, care "a apreciat semnificaţia specială a discuţiilor la nivel înalt dintre cei doi oficiali pentru consolidarea Parteneriatului Strategic, bazat pe valorile democratice împărtăşite de cele două ţări".

Totodată, ambasadorul român a salutat cooperarea strânsă dintre cele două ţări în domeniul securităţii şi acţiunile concrete de consolidare a parteneriatului pe dimensiunea economică.

Mike Pompeo s-a întâlnit în aceeaşi zi şi cu premierul moldovean Pavel Filip, căruia i-a promis spijinul Statelor Unite pentru  parcursul european al Republicii Moldova, pentru implementarea reformelor esenţiale pentru a o proteja în faţa oricăror interferenţe extrene şi pentru progresul în ceea ce priveşte integrarea europeană.

De asemenea, viceprim-ministrul Ana Birchall a făcut luni o vizită la Departamentul Energiei, având întâlniri cu secretarul american al energiei, Rick Perry, şi cu alţi înalţi oficiali.

Conform Ambasadei României în SUA, în discuţiile cu oficialul american a fost reconfirmat angajamentul comun pentru amplificarea cooperării în domeniul energiei, o dimensiune cheie a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. De asemenea, au fost abordate aspecte prioritare privind securitatea energetică regională, proiecte de transport, inter-conectivitate şi promovarea de noi tehnologii în domeniu.

“România rămâne angajată în identificarea celor mai viabile soluţii din punct de vedere economic pentru a valorifica rezervele energetice din Marea Neagră, consolidarea profilului ţării noastre ca pol de securitate energetică regională fiind un obiectiv prioritar”, a spus Birchall. 

Prezent la întâlnire, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a apreciat importanţa discuţiilor în contextul în care colaborarea în domeniul energiei dintre România şi SUA reprezintă o sursă majoră de prosperitate şi securitate pentru ţara noastră.

De asemenea, vizita la Departamentul Energiei a inclus şi o reuniune cu liderii de delegaţii ale ţărilor participante la Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit de România în toamna acestui an. În cadrul reuniunii la care au participat secretarul energiei, Rick Perry, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, s-a discutat despre dezvoltarea dialogului pe teme de energie într-un format care să cuprindă reprezentanţii celor 12 state membre ale Iniţiativei celor Trei Mări, ai Statelor Unite ale Americii şi ai Uniunii Europene.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.