Premierul Marcel Ciolacu a participat, luni, la Atena, la reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei privind situaţia de securitate regională, unde a propus un mecanism european de gestionare a transportului de grâne şi alocarea de fonduri suplimentare pentru industria agroalimentară şi dezvoltarea infrastructurii specifice. ”Consultările în acest format au permis un schimb aprofundat de evaluări referitoare la impactul evoluţiilor recente asupra mediului de securitate la Marea Neagră, în contextul intensificării atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra infrastructurii critice ucrainene”, arată Guvernul. ”În plus, am subliniat că locul României este în Schengen. Aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen este nu doar o aşteptare legitimă, ci şi o decizie de importanţă strategică în actualul context regional”, a afirmat Ciolacu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
UPDATE - ”Securitatea regiunii noastre reprezintă un element vital pentru România! Am propus liderilor din sud-estul Europei şi Balcanii de Vest să lucrăm împreună pentru dezvoltarea economică a zonei noastre. Alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi alţi şefi de stat şi de guvern din Europa de sud-est am reafirmat unitatea şi solidaritatea de care trebuie să dăm dovadă în acest moment esenţial al istoriei. De felul în care acţionăm acum depinde viitorul Europei şi păstrarea valorilor fundamentale ale democraţiei şi libertăţii”, a scris Ciolacu, într-o postare pe Facebook.
 
El a arătat că România este ”un vector de stabilitate şi poate fi un hub economic cheie în această zonă a Europei”.
 
”Avem nevoie de un mecanism european care să susţină investiţiile foarte mari pe care le vom face în infrastructură şi extinderea capacităţilor logistice. În plus, am subliniat că locul României este în Schengen. Aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen este nu doar o aşteptare legitimă, ci şi o decizie de importanţă strategică în actualul context regional”, a punctat premierul.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Prim-ministrul Marcel Ciolacu a participat, la Atena, la invitaţia prim-ministrului Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, la o reuniune la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei privind situaţia de securitate regională. La eveniment au participat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, liderii Republicii Elene, Croaţiei, Serbiei, Kosovo, Bosniei şi Herţegovinei, Macedoniei de Nord, Bulgariei, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni seară, de Guvern.
 
În intervenţia sa, Marcel Ciolacu, a făcut trimitere la cele mai recente atacuri ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, care survin după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a nu continua Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră. 
 
”Premierul Ciolacu a prezentat pe larg sprijinul României pentru Ucraina, precum şi provocările cu care se confruntă fermierii români. În acest context, premierul a propus un mecanism european de gestionare a transportului de grâne şi alocarea de fonduri suplimentare pentru industria agroalimentară şi dezvoltarea infrastructurii specifice. De asemenea, şeful Executivului a punctat importanţa strategică a extinderii Spaţiului Schengen şi a subliniat necesitatea aderării rapide a României la zona de liberă circulaţie”, scrie în comunicat.
 
De asemenea, premierul român a întărit nevoia de unitate la nivel european şi a propus dezvoltarea unor proiecte regionale comune în domeniul energiei, comerţului şi combaterii ameninţărilor hibride.
 
”Consultările în acest format au permis un schimb aprofundat de evaluări referitoare la impactul evoluţiilor recente asupra mediului de securitate la Marea Neagră, în contextul intensificării atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra infrastructurii critice ucrainene. Participanţii au agreat importanţa continuării dialogului constant şi a coordonării privind securitatea şi cooperarea economică regională şi au reafirmat solidaritatea cu Ucraina şi cu Republica Moldova”, adaugă Guvernul.
 
De asemenea, a fost reafirmat sprijinul pentru procesul de extindere cu Balcanii de Vest şi statele din vecinătatea estică.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.