Peste 600 de cetăţeni UE, printre care şi români, au solicitat repatrierea din China, în contextul activării Mecanismului de Protecţie Civilă al UE, ca urmare a înmulţirii cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus. Conform secretarului de stat în MAI Raed Arafat România a solicitat două locuri. MAE afirmă că un român din Wuhan a cerut repatrierea şi că ministerul ţine legătura cu autorităţile şi cu angajatorul în legătură cu alţi doi români care se află într-o altă localitate din provincia Hubei, pentru identificarea unei modalităţi optime de repatriere având în vedere restricţiile impuse în zonă. Mecanismul de Protecţie Civilă al UE a fost activat ca urmare a solicitării de asistenţă din partea Franţei în vederea acordării de spirjin consular cetăţenilor UE aflaţi în Wuhan, având în vedere cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus, astfel că două avioane vor asigura transportul cetăţenilor UE, condiţia fiind ca aceştia să fie sănătoşi sau să nu prezinte simptome ale bolii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Ambasada României la Beijing este în contact permanent atât cu cei trei cetăţeni români care se află în provincia Hubei, cât şi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate în Republica Populară Chineză în vederea gestionării situaţiei menţionate”, anunţă MAE, care precizează că cetăţeanul român care se află în oraşul Wuhan şi-a exprimat intenţia pentru repatriere, iar datele sale au fost deja transmise şi înregistrate în evidenţele instituţiilor europene şi ale partenerilor pentru facilitarea deplasării către România.

În ceea ce priveşte ceilalţi doi cetăţeni români care se află într-o altă localitate din provincia Hubei, Ambasada României la Beijing menţine contactul în permanenţă cu angajatorul acestora şi cu autorităţile chineze pentru identificarea unei modalităţi optime de repatriere având în vedere restricţiile impuse în zonă.

Totodată, MAE este în legătură nemijlocită cu structurile de gestionare a crizelor din cadrul ministerelor de externe ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene şi cu organismele europene relevante în vederea realizării unui schimb de informaţii în timp real şi a întreprinderii măsurilor necesare în vederea repatrierii cetăţenilor români aflaţi în Republica Populară Chineză.

În context, MAE subliniază că poate asigura asistenţă şi sprijin pentru revenirea în ţară a persoanelor care solicită acest lucru.

Datele de contact ale Ambasadei României la Beijing sunt puse la dispoziţia comunităţii româneşti din Republica Populară Chineză, iar telefonul de urgenţă al misiunii se află permanent în grija unui diplomat. De asemenea, pentru o bună cunoaştere a situaţiei cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul chinez, reprezentanţii misiunii apelează cu regularitate şi transmit mesaje persoanelor aflate în zona de focar şi în regiunile din proximitate, fiind la curent cu situaţia cetăţenilor români din zonă.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Peste 600 de cereri de repatriere au fost înregistrate până acum, din următoarele ţări: România, Polonia, Portugalia, UK, Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Letonia, Olanda, în contextul activării Mecanismului de Protecţie Civilă al UE. Uniunea Europeană va suporta 75% din costul de repatriere.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat miercuri, la Antena 3, că România a solicitat rezervarea a două locuri, subliniind că MAE va transmite datele referitoare la cei care urmează să fie repatriaţi.

Arafat a precizat că cei repatriaţi se vor afla în carantină pentru 14 zile.

MAE anunţa luni că trei cetăţeni români au contactat Ambasada României la Beijing pentru a-şi semnala prezenţa în regiunea Hubei, unde a apărut noul coronavirus, unul dintre ei chiar în oraşul Wuhan, starea lor de sănătate fiind bună. 

Cetăţenii UE prezenţi în regiune care doresc repatrierea o pot solicita în continuare, indiferent de naţionalitate, a precizat Comisia Europeană.

“UE nu-şi uită cetăţenii la nevoie, oriunde s-ar afla în lume. Două avioane vor fi mobilizate prin Mecanismul de Protecţie Civilă, pentru a aduce în Europa cetăţenii UE aflaţi în regiunea Wuhan”, a declarat marţi Janez Lenarčič, comisar pentru managementul crizelor.

Marţi, numărul celor care solicitaseră repatrierea era de 250 de cetăţeni francezi, Franţa fiind ţara care a solicitat activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, dar şi 100 de cetăţeni din alte state. 

În această fază, sunt autorizaţi să călătorească doar cetăţenii sănătoşi sau care nu prezintă simptome ale bolii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.