Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat joi, înaintea Consiliul JAI care va discuta aderarea României la Spaîiul Schengen, că va solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen. ”Astăzi România va solicita un sigur lucru, respect”, a afirmat Bode.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect. Pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câştigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. Cetăţenii români îşi doresc să trăiască, să se dezvolte într-un spaţiu prosper, într-un spaţiu sigur şi de aceea astăzi, mandatul meu este unul foarte clar şi simplu: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, spune Lucian Bode, care cataloghează momentul drept unul „de cotitură” şi care a vorbit şi despre pierderile foarte mari din punct de vedere economic pe care România le suferă prin faptul că nu se află în spaţiul Schengen. 
 
Ministrul a precizat că argumentele României sunt „arhicunoscute” şi sunt susţinute de toate statele membre cu excepţia Austriei. Bode a mulţumit oficialilor europeni care susţin cauza României în această privinţă. 
„România nu a beneficiat şi de drepturile care i se cuveneau ca  stat membru Schengen. Practic, pierderile în aceşti 11 ani sunt incomensurabile. Este un moment, aş spune eu, de cotitură în istoria României şi aş îndrăzni să spun, în istoria Uniunii Europene. Aderarea României la spaţiul Scgengen este o aspiraţie firească, o aspiraţie legitimă a cetăţenilor României”, a mai afirmat Bode. 
El a mulţumit românilor  „pentru răbdarea şi înţelegerea de care au dat dovadă în aceşti ani” dar şi colegilor săi politicieni de la Bucureşti. 
„Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România şi când spun rezultat pozitiv mă gândesc la un vot pentru aderare, astăzi şi efectiv ridicarea controalelor la frontieră să se realizeze în anul 2023. Acesta este mandatul României, mandat cu care eu mă voi prezenta la Consiliul JAI de astăzi”, a adăugat Bode.
Acesta a subliniat: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta. În acest moment, noi intrăm la dezbateri şi vot cu propunerea de aderare România şi Bulgaria”. 
„Funcţie de poziţiile pe care le vor avea miniştrii de interne astăzi, aici, lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta, în interesul României. Eu  nu ies din acest mandat, mandatul meu este să susţin aderarea României la spaţiul Schengen şi vot astăzi. În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontiera externă Schengen aşa cum cer toate reglementările în domeniu. Practic, dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta, aşa cum este el prevăzut astăzi, cu ridicarea frontierelor terestre începând cu 1 ianuarie şi ridicarea frontierelor aeriene începând cu 26 martie, România este pregătită să intre în spaţiul Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră aşa cum prevede această decizie pentru că am prezentat în toate forurile tehnice, am prezentat scenariile prin care relocăm resurse umane, tehnică, capabilităţi de pe frontiera de vest pe frontiera de est, respectiv pe frontiera cu Serbia”, adaugă Bode.
Ministrul a subliniat că îşi doreşte aderarea României împreună cu Bulgaria, dar că „interesul României este mai presus de orice”.
„Legat de ce şanse sunt să intrăm separat, noi am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am foste evaluaţi împreună cu Bulgaria, suntem într-un parteneriat cu Bulgaria şi într-o relaţie de bună vecinătate cu ei. Noi ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României este mai presus de orice. România trebuie să fie membră a spaţiul Schengen începând cu anul 2023”, a afirmat Bode.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.