Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a condus delegaţia României la cea de-a 22-a Reuniune ministerială Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (UE-ASEAN), care a avut ca temă principală de dezbatere relaţia UE-ASEAN şi avansarea relaţiilor spre încheierea unui parteneriat strategic bi-regional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a condus delegaţia României la cea de-a 22-a Reuniune ministerială Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (UE-ASEAN), care s-a desfăşurat la Bruxelles, la 21 ianuarie 2019. Reuniunea ministerială a avut ca temă principală de dezbatere relaţia UE-ASEAN şi avansarea relaţiilor spre încheierea unui parteneriat strategic bi-regional. În intervenţia sa, şeful delegaţiei române a abordat perspectiva stabilirii parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi ASEAN, care va reflecta relevanţa celor două organizaţii în arhitectura regională şi globală. Sub sloganul Preşedinţiei României a Consiliului UE, Coeziunea, o valoare comună europeană, ministrul român al afacerilor externe a subliniat valenţele acesteia pentru relaţiile dintre UE şi ASEAN", anunţă MAE.

“UE şi ASEAN împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale şi se confruntă cu provocări similare. Este necesară o abordare comună a temelor globale, cum ar fi schimbările climatice, securitatea cibernetică şi combaterea extremismului. Toate acestea bazate pe susţinerea unor obiective comune: promovarea multilateralismului, a integrării regionale, a comerţului deschis şi echitabil, a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a soluţionării paşnice a disputelor”, a declarat ministrul Teodor Meleşcanu.

Meleşcanu a punctat provocările de securitate din vecinătatea europeană şi preocuparea comună privind securitatea cibernetică, făcând apel la o abordare solidară UE-ASEAN. Totodată, s-a referit şi la oportunităţile de colaborare bi-regională din domeniul conectivităţii, inclusiv în ceea ce priveşte dimensiunea interumană a conectivităţii, în cadrul căreia educaţia deţine un rol cheie.

Concluziile Reuniunii ministeriale au vizat aprofundarea relaţiilor UE – ASEAN în 2019. Consiliul UE a reiterat sprijinul acordat pentru integrarea regională a ASEAN şi a subliniat importanţa promovării unor legături mai strânse privind comerţul şi investiţiile cu ASEAN, reamintind angajamentul său de a consolida cooperarea în domeniul securităţii.

În marja reuniunii, şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Malaysiei, Dato’ Saifuddin Abdullah. Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleşcanu, a reiterat interesul României pentru dezvoltarea dialogului politic şi a cooperării economice bilaterale. A subliniat prioritatea acordată de România aspectelor privind comutarea sentinţei celor doi cetăţeni români condamnaţi definitiv la moarte în Malaysia şi asigurarea unui tratament echitabil în cazul celui de-al treilea deţinut, aflat încă în curs de judecată. De asemenea, ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat apreciere pentru colaborarea excelentă dintre cele două state în cadrul organizaţiilor internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.