Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a efectuat, în perioada 2-4 iulie, o vizită oficială în Turkmenistan, în cursul căreia a avut întrevederi cu preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov, şi cu oficiali ai Guvernului şi Parlamentului turkmen, participând totodată la o serie de evenimente diplomatice şi culturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teodor Meleşcanu a avut consultări cu Speakerul Parlamentului, Gulşat Mammedova. La nivel guvernamental, demnitarul român a discutat cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe, Raşid Meredov, şi cu viceprim-ministrul pentru transporturi şi comunicaţii, Mammetan Ceakîev, informează MAE.

Conform sursei citate, discuţiile cu oficialii turkmeni au vizat evaluarea de etapă a cooperării bilaterale şi identificarea mijloacelor de consolidare şi dezvoltare a relaţiilor dintre România şi Turkmenistan în diverse domenii. A fost abordată colaborarea dintre cele două ţări în cadrul ONU, precum şi teme de interes privind evoluţii internaţionale şi din regiunea Asiei Centrale. Cele două părţi au apreciat drept pozitivă dinamica dialogului politico-diplomatic şi au evidenţiat importanţa valorificării potenţialului existent pe dimensiunea economică.

Un alt subiect adus în atenţie de şeful diplomaţiei române a fost asumarea de către România la 1 ianuarie 2019 a Preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, context în care a făcut referire la perspectiva lansării unei noi Strategii a UE pentru Asia Centrală. În acest sens, ministrul afacerilor externe a participat şi la o întâlnire cu şefii de misiune ai statelor membre UE acreditaţi local.

Agenda vizitei a inclus şi o prelegere susţinută de Teodor Meleşcanu la Universitatea Internaţională pentru Ştiinţe Umaniste şi Dezvoltare a Turkmenistanului. La întâlnirea cu studenţii, ministrul afacerilor externe a încurajat tinerii turkmeni să aleagă România pentru o formare profesională solidă, evidenţiind experienţa instituţiilor de învăţământ superior româneşti în domenii variate de studiu şi tradiţia deţinută în procesul de instruire a studenţilor străini, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, oficialul român a participat la ceremonia deschiderii Târgului de oferte educaţionale ale instituţiilor de învăţământ superior româneşti, organizat la Ashgabat, la care au fost prezente douăzeci de instituţii de învăţământ superior din România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.