Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, la Forumul European de Cancer de la Bruxelles, că, după preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, va susţine ideea elaborării unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului deoarece toţi pacienţii europeni au dreptul la tratament egal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sorina Pintea a participat, marţi dimineaţă, la Bruxelles, la lucrările Forumului European de Cancer cu tema "Changing the Future of Cancer on Europe", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a declarat că obiectivele naţionale de luptă împotriva cancerului coincid cu cele ale tuturor ţărilor europene şi se referă la prevenţie primară şi secundară, depistare precoce (screening), precum şi accesul egal al pacienţilor la tratament.

"Începând cu anul 2012 avem în derulare programul de depistare precoce al cancerului de col uterin, din 2002 România a implementat Programul Naţional de tratament al pacienţilor cu afecţiuni oncologice. De asemenea, începând cu anul 2018 a fost consolidată infrastructura pentru screening prin achiziţionarea din fonduri europene a 8 unităţi mobile pentru depistare precoce a cancerului de col uterin. Am început implementarea a 7 programe de screening pentru depistarea cancerului cu finanţare europeană şi am finalizat parţial achiziţia de echipamente şi aparatură necesară dotarii centrelor din reţeaua naţională de radioterapie. Tot în 2018 am introdus în compensare 14 molecule noi pentru tratarea pacienţilor cu afecţiuni oncologice, iar în prezent România asigură gratuit 126 de molecule pentru tratarea pacienţilor cu cancer", a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că, de la 1 ianuarie, România va prelua Preşedinţia Consiliului UE şi va susţine ideea elaborării unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului deoarece toţi pacienţii europeni au dreptul la tratament egal.

De asemenea, cel puţin două din obiectivele României în această perioadă au legătură cu acest subiect, este vorba despre accesul pacienţilor la medicamente şi mobilitatea pacientului, arată sursa citată.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.