Primele şase avioane F16 Fighting Falcon vor fi preluate miercuri, din Portugalia, de Forţele Aeriene Române, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, spunând că va fi o zi "cu adevărat istorică pentru România şi armata sa".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Primele şase aeronave F16 Fighting Falcon care poartă pe fuselaj însemnul tricolor al Forţelor Aeriene Române vor fi preluate oficial din Portugalia mâine, 28 septembrie. Deşi ezit să folosesc cuvinte mari, atunci când vorbesc despre achiziţii, fie ele şi majore, trebuie să spun că mâine va fi o zi cu adevărat istorică pentru România şi armata sa”, a scris marţi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, pe pagina sa de Facebook.

Ceremonia de predare-primire a primului lot de avioane F16 Fighting Falcon de la Forţele Aeriene Portugheze va avea la Baza Aeriană din Monte Real, în prezenţa premierului António Costa, a ministrului portughez al Apărării, José Alberto de Azeredo Lopes, şi a ministrului român al Apărării, Mihnea Motoc.

Foto: Avioane F16 Fighting Falcon, din Portugalia de Forţele Aeriene Române (Facebook / ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc)
Foto: Avioane F16 Fighting Falcon, din Portugalia de Forţele Aeriene Române (Facebook / ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc)

Cele şase aeronave, modernizate în varianta MLU M5.2, vor fi operate de la Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator  Gheorghe Mociorniţă”, de la Feteşti, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.

Achiziţia a fost făcută în conformitate cu prevederile Legii 240/2013 privind realizarea capabilitatii operationale aeriene cuprinse în Faza 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului Avion multirol al Forţelor Aeriene.

Contractul, în valoare de aproximativ 628 de milioane de euro, cu TVA, încheiat între Guvernul României, prin Compania Naţională Romtehnica, şi cel al Republicii Portugheze a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013, a precizat MApN.

Următorul lot de trei aeronave va fi livrat la sfârşitul acestui an, iar ultimele vor intra în înzestrarea Armatei României în anul 2017. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.