Preşedinţii Klaus Iohannis şi Aleksandar Vučić au discutat, joi, despre situaţia românilor din Serbia, şeful statului român salutând desemnarea, chiar astăzi, a reprezentantului Serbiei în Comisia Mixtă privind minorităţile naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă bucur să pot constata, după discuţiile aprofundate pe care le-am avut astăzi, că relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi mai bune. Suntem, domnul Preşedinte şi cu mine, optimişti în această privinţă, fiindcă amândoi ne vom implica să fie mai bune. Am abordat o largă varietate de teme într-un spirit pragmatic, deschis, şi rezultatele cu siguranţă se vor vedea”, a spus preşedintele Iohannis în conferinţa de presă comună.

El a precizat cu au discutat despre ce măsuri ar fi necesare pentru a stimula relaţia economică între ţările noastre. Serbia este principalul partener al României din Balcanii de Vest şi este o relaţie economică în creştere: schimb de 1,3 miliarde de euro, un volum dublu faţă acum 5 ani.

Cei doi preşedinţi au mai discutat despre interconectările dintre cele două ţări, atât în domeniul energetic, cât şi transporturi.

”Am vorbit, evident, şi despre românii din Serbia şi despre sârbii din România, vorbesc despre minorităţile noastre care au un rol foarte important, de a întări puntea dintre ţările noastre. Este important de ştiut că s-au făcut paşi în această privinţă şi se vor face şi în continuare paşi. Eu am subliniat, în discuţia cu domnul Preşedinte, nevoia unei colaborări mai intense şi între specialişti şi am fost foarte bucuros, recunosc, şi apreciez în mod deosebit, domnul Preşedinte mi-a comunicat că a fost stabilită o persoană care reprezintă Serbia în Comisia Mixtă privind minorităţile naţionale. Această desemnare a fost aşteptată şi faptul că s-a întâmplat astăzi, am luat-o ca pe un semn foarte pozitiv”, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis.

El şi-a exprimat speranţa că va fi dat un nou impuls relaţiei între România şi Serbia.

”Mulţumesc, onorate domnule Preşedinte şi dragă prieten Klaus Iohannis! Noi ca stat, Serbia, suntem foarte recunoscători pentru vizita pe care am efectuat-o astăzi şi cu atât mai mult pentru buna primire pe care ne-aţi organizat-o. Serbia şi România sunt legate de o prietenie tradiţională, există foarte puţine popoare în regiunea noastră cu care noi nu am avut războaie. Serbia şi România se încadrează în acest domeniu”, a spus, la rândul său, preşedintele Aleksandar Vučić.

În ceea ce priveşte situaţia comunităţii române din Serbia, preşedintele Vučić a declarat: ”Noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante, după care domnul preşedinte Iohannis va putea spune acestea sunt demersuri importante, ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât şi de şcolarizarea copiilor ce provin din rândul comunităţii române. Bineînţeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul preşedinte în acest sens, va fi vorba despre buna satisfacţie a necesităţilor şi drepturilor românilor din Voivodina, precum este vorba şi despre situaţia comunităţii sârbe din România”.

Preşedintele Serbiei a spus, pre de altă parte, că pentru sârbi a ”surprinzător” numărul mare de turişti români care au vizitat această ţară anul trecut: aproape 67.000 de români au vizitat Belgradul, dar şi alte zone ale Serbiei, inclusiv staţiunea montană Kopaonik.

”Această apropiere a noastră rezultă în colaborarea în diverse segmente ale vieţii cotidiene. Noi vom încerca ca, şi acolo unde există probleme, să nu închidem ochii, ci să încercăm să soluţionăm aceste probleme, deoarece noi dorim ca prietenii noştri români să fie mulţumiţi cu relaţiile noastre, cu demersurile noastre pe care le facem în semn de respect pentru atitudinea României în chestiunea Kosovo, dar şi pentru sprijinul spre calea europeană”, a subliniat Aleksandar Vučić.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.