Preşedintele Iohannis participă, joi şi vineri, la şedinţa de la Bruxelles a Consiliului European, iar în marja acestei reuniuni, şeful statului va avea o întrevedere separată, vineri dimineaţă, cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul lui Iohannis la Bruxelles începe joi, la ora 16, ora României, cu întâlnirea membrilor Consiliului European, urmat după o jumătate de oră de prima sesiune de lucru a Consiliului. La ora 20, este programat un dineu de lucru al şefilor de stat şi de Guvern, care va fi urmat, la 23.30, de o nouă sesiune de lucru dedicată Brexitului.

Ziua de vineri va debuta, la 10.30, cu întrevederea separată a preşedintelui Klaus Iohannis cu omologul său francez, Emmanuel Macron, iar la 11 cei doi şefi de stat vor participa la ultima sesiune de lucru a Consiliului European. La încheierea ei, Iohannis va susţine o conferinţă de presă.

Brexitul nu este singura chestiune de pe agenda Consiliului European. ”Principalele subiecte de pe agenda reuniunii se referă la securitate şi apărare, ocupare, creştere economică şi competitivitate, migraţie, schimbări climatice. Vor fi discutate, de asemenea, iniţiativele lansate de Comisia Europeană în contextul Strategiei privind Piaţa Unică Digitală, precum şi relaţiile externe ale Uniunii Europene. Totodată, vor fi trecute în revistă şi cele mai recente evoluţii legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană”, informează Adminstraţia Prezidenţială.
 
În domeniul securităţii, discuţiile vor viza consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi creşterea nivelului de securitate internă.
 
”În cadrul discuţiilor legate de politica comercială a Uniunii Europene, preşedintele României va sublinia că UE trebuie să-şi consolideze rolul de lider în promovarea comerţului liber şi echitabil la nivel global, în vederea asigurării unei creşteri economice durabile, a locurilor de muncă şi a inovării. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va reitera ideea modernizării instrumentelor de apărare comercială, pentru menţinerea unui sistem eficient şi modern împotriva practicilor concurenţiale neloiale care ameninţă industria europeană.
În contextul discuţiilor legate de Strategia europeană privind Piaţa Unică Digitală, Preşedintele României va susţine atingerea deplină a obiectivelor acesteia, în vederea asigurării inovării, competitivităţii şi creşterii durabile a UE, precum şi a facilitării accesului cetăţenilor şi mediului de afaceri la noile oportunităţi digitale”, precizează sursa citată.
 
Liderii UE vor lua în discuţie şi subiectul imigraţiei urmând să se facă o evaluare a implementării Cadrului de Parteneriat privind colaborarea cu statele terţe , la un an de la lansarea acestuia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.