Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Croaţia, Andrej Plenković, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta a efectuat-o la Bucureşti, fiind discutate subiecte aflate pe agenda bilaterală, europeană şi regională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat nivelul excelent în ceea ce priveşte dialogul politic bilateral, marcat de o agendă intensă de întrevederi la toate nivelurile, care confirmă similitudinea de puncte de vedere pe aspecte privind subiectele discutate, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Cei doi interlocutori au subliniat importanţa consolidării cooperării economice, care să permită atingerea potenţialului de dezvoltare bazat pe complementaritatea celor două economii.

În planul cooperării sectoriale, cei doi interlocutori au evidenţiat perspectivele cooperării bilaterale în domeniile apărării şi turismului.

Preşedintele României a evidenţiat rolul de punte de legătură dintre cele două ţări pe care îl reprezintă comunităţile românofone din Croaţia şi minoritatea croată din România, subliniind, în context, importanţa protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor şi comunităţilor lingvistice din cele două ţări. La rândul său, prim-ministrul Andrej Plenković a salutat tratamentul de care beneficiază minoritatea croată în România, oferind ca exemplu reprezentativitatea de care se bucură aceasta în Parlamentul României, un aspect de altfel caracteristic şi sistemului parlamentar croat, se arată în comunicat.

Cei doi interlocutori au susţinut importanţa unei coordonări strânse româno-croate din perspectiva deţinerii, pentru prima dată pentru ambele ţări, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în cadrul aceluiaşi Trio, alături de Finlanda.

Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Croaţiei au salutat rezultatele Summitului Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, desfăşurat la Sofia, joi, care a oferit prilejul reiterării importanţei pentru Uniunea Europeană a regiunii Balcanilor de Vest, precum şi a necesităţii de a consolida cooperarea cu partenerii din regiune, inclusiv prin promovarea proiectelor în domeniul conectivităţii. Preşedintele României a salutat organizarea următorului Summit Uniunea Europeană - Balcanii de Vest pe timpul Preşedinţiei croate a Consiliului Uniunii.

Cei doi înalţi oficiali  au avut un schimb de opinii în legătură cu demersurile întreprinse de cele două state pentru aderarea la Spaţiul Schengen, fiind abordate, de asemenea, provocările legate de migraţie şi modalităţile de gestionare a efectelor acestui fenomen.

Prim-ministrul Andrej Plenković a informat în legătură cu demersurile Croaţiei de aderare la Zona Euro, având ca obiectiv intrarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM2) în anul 2020.

Plecând de la obstacolele care persistă la nivelul Pieţei Interne Digitale, preşedintele României a subliniat nevoia continuării eforturilor pentru crearea unei Pieţe Interne a Uniunii reale, fără obstacole, care să încurajeze investiţiile.

În plan regional, cei doi interlocutori au evidenţiat conlucrarea foarte bună în implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Dunăre şi în promovarea Iniţiativei celor Trei Mări. Astfel, Prim-ministrul Andrej Plenković a salutat eforturile României pentru organizarea în bune condiţii a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti şi a dat asigurări privind sprijinul guvernului croat în atingerea obiectivelor propuse, mai precizează sursa citată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.