Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, marţi, în întâlnirea cu Wess Mitchell, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii, că ţara noastră este profund determinată pentru a acţiona ca un furnizor de securitate şi stabilitate în regiune, dar şi ca promotor al acestui set de valori democratice, într-un context regional în care există şi provocări la adresa acestor valori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit marţi, la Cotroceni, pe Wess Mitchell, asistent al Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice.

Preşedintele României a reiterat, cu această ocazie, angajamentul puternic, al României şi al său personal, pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, pe toate dimensiunile sale. Preşedintele Klaus Iohannis a amintit întrevederea deosebit de fructuoasă pe care a avut-o cu Preşedintele Donald Trump, la 9 iunie 2017, la Washington, şi care a reprezentat un puternic imbold politic pentru dinamizarea dialogului bilateral în domenii-cheie precum securitatea şi apărarea, economia, comerţul şi schimburile culturale, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

În acest context, Klaus Iohannis a subliniat ”angajamentul clar şi ferm al părţii române pentru împărţirea responsabilităţilor (burden sharing) în cadrul NATO, prin implementarea măsurii de alocare a 2% pentru cheltuieli de apărare, cu rol important în realizarea coeziunii transatlantice”. Conform sursei citate, oficialul american a transmis apreciere pentru angajamentele asumate de România, atât regional, cât şi ca aliat NATO, inclusiv prin decizia României de alocare a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

”Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că întărirea relaţiei transatlantice rămâne de importanţă vitală, ţara noastră fiind un stat care este dedicat în egală măsură proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic cu SUA. Preşedintele României a subliniat că relaţia transatlantică nu este importantă doar pentru securitatea şi prosperitatea comune ale Uniunii Europene şi ale SUA, dar şi pentru setul esenţial de valori democratice ale comunităţii occidentale din care facem parte”, se arată în comunicat.

Şeful statului reiterat, în acest context, că ”ţara noastră este profund determinată pentru a acţiona ca un furnizor de securitate şi stabilitate în regiune, dar şi ca promotor al acestui set de valori democratice, într-un context regional în care există şi provocări la adresa acestor valori”. Totodată, Preşedintele României a subliniat că Preşedinţia Consiliului UE pe care ţara noastră o va exercita în semestrul I al anului viitor va reprezenta o oportunitate deosebită şi pentru promovarea şi consolidarea parteneriatului transatlantic, pentru care toţi actorii implicaţi de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să acţioneze consecvent şi hotărât.

Întrevederea cu Wess Mitchell a prilejuit o discuţie aprofundată şi despre găzduirea, de către preşedintele Klaus Iohannis, la Bucureşti, a Summitului Iniţiativei celor 3 Mări (17-18 septembrie 2018). Preşedintele României a subliniat că obiectivul principal este acela de a trece într-o nouă fază a Iniţiativei, cea a rezultatelor concrete. De asemenea, Klaus Iohannis a evidenţiat că Iniţiativa are rolul de a contribui inclusiv la consolidarea relaţiei transatlantice şi a încurajat o reprezentare americană cât mai consistentă la Summit, acesta fiind de natură să aducă beneficii în plan regional, dar şi în relaţiile economice româno-americane. Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice a exprimat susţinerea puternică de către Statele Unite, la cel mai înalt nivel, a obiectivelor Summitului din România şi faţă de abordarea pragmatică, orientată spre rezultate concrete, a părţii române, ca gazdă a acestuia. În acelaşi timp, a subliniat importanţa strategică pe care Iniţiativa celor 3 Mări o are la nivel european şi pentru relaţia transatlantică.

”Apreciind caracterul de excelenţă al dimensiunilor politică, militară şi de securitate ale Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, Preşedintele României a încurajat totodată identificarea de soluţii creative şi eficiente  pentru consolidarea dimensiunii economice a acestuia inclusiv prin investiţii şi proiecte de afaceri comune. Pentru ca oamenii de afaceri să se simtă încurajaţi, este nevoie de stabilitate, predictibilitate şi un sistem puternic de justiţie, aceasta nefiind o opţiune, ci singura alegere pe care trebuie să o facem. La rândul său, Wess Mitchell a subliniat importanţa dimensiunii energie a Parteneriatului Strategic, respectiv susţinerea pentru proiectul strategic BRUA, a cărui implementare este esenţială pentru România şi pentru regiune”, precizează sursa citată.

Oficialul american a exprimat aprecierea deosebită pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu România, care este aliat de încredere al SUA în NATO, a mulţumit pentru modul în care ţara noastră îşi îndeplineşte angajamentele luate în cadru aliat, şi a evidenţiat importanţa ca România să rămână un aliat predictibil, stabil şi responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice şi statul de drept.

În acest context, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice a arătat că în Statele Unite, inclusiv la Casa Albă, Preşedintele Klaus Iohannis se bucură de cea mai mare apreciere şi respect pentru ceea ce face pentru România, precum şi de sprijinul deplin al SUA pentru rolul său esenţial în întărirea democraţiei şi a statului de drept în ţara noastră. Domnul Wess Mitchell a exprimat speranţa că România va continua progresele pe această linie, subliniind că SUA urmăresc cu atenţie evoluţiile din ţara noastră. Preşedintele României a mulţumit pentru sprijinul constructiv oferit de SUA României, în baza respectului împărtăşit pentru valorile democratice, şi a arătat că va rămâne ferm în apărarea acestor valori şi a statului de drept.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.