Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat vineri la Stockholm, în declaraţiile comune cu premierul Nicolae Ciucă, despre decizia Parlamentului turc care a aprobat aderarea Finlandei la NATO, că felicită această ţară şi ar fi chiar mai bine dacă ar deveni membri în acelaşi timp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În primul rând, aşa cum am spus, felicităm Finlanda. Finlanda a terminat acum şi nu există rezerve în ceea ce priveşte felicitările noastre. La fel de puţine ca şi rezervele în speranţa Finlandei că Suedia va deveni membră cât mai curând posibil. Acesta este un lucru bun pentru Finlanda, dar este, de asemenea, un lucru bun pentru securitatea noastră comună. Ar fi chiar mai bine dacă am deveni membri în acelaşi timp, aşa cum am mai spus. Şi sunt sigur că aşa gândesc şi celelalte 28 de ţări care ne-au ratificat deja. Cel mai bun lucru ar fi dacă am deveni membri în acelaşi timp. Acum, Finlanda a fost ratificată, iar acest lucru este bun”, a spus Premierul Ulf Kristersson. 
 
El a precizat că ceea ce trebuie să facă acum este să aştepte alegerile din Turcia. ”Toată lumea este conştientă că politica naţională joacă un rol, nu este nimic rău în asta, aşa este în majoritatea ţărilor. Dar avem, de asemenea, contacte strânse, tot timpul, cu alte ţări NATO care ar fi preferat ca Suedia să devină deja membră. Am discutat acest lucru chiar şi la reuniunea de astăzi”, a spus el. 
 
Premierul Ulf Kristersson a menţionat că mulţi prim-miniştri se oferă, de asemenea, să poarte aceste discuţii cu omologii lor din Turcia şi Ungaria. 
 
”Există un mare sprijin internaţional din toate punctele de vedere. Dar trebuie să avem, de asemenea, "gheaţă în stomac" (expresie suedeză pentru a ne păstra sângele rece), doar Türkiye şi Ungaria pot lua decizii turceşti şi maghiare. Noi, şi alte 28 de ţări, încă mai sperăm ca Suedia să devină membră înainte, sau la Vilnius. Dar nu există garanţii”, a precizat el. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.