Comisia Europeană discută miercuri, la zece ani de la instituirea Mecansimului de Cooperare şi Verificare, cel mai recent raport MCV cu privire la progresele înregistrate de România şi Bulgaria, anunţă CE pe site, în ordinea de zi a reuniunii Colegiului comisarilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membrii Comisiei vor discuta mai întâi raportul MCV către Parlamentul European (PE) şi Consiliul European cu privire la Bulgaria, iar apoi raportul MCV cu privire la România.

Raportul urmează să fie prezentat oral comisarilor de către raportor, pentru ca aceştia să-şi exprime acordul asupra formei finale a documentului, se arată în agenda CE din 25 ianuarie.

Consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, a declarat marţi pentru Digi24 că raportul va fi discutat în Colegiul Comisarilor, unde este posibil să apară discuţii şi despre ordonanţele cu privire la graţiere şi modificările Codului Penal.

Orban a spus că se aşteaptă la un raport pozitiv, din care însă nu vor lipsi recomandările.

Întrebat dacă se aşteaptă ca în raport să apară inclusiv problema ordonanţelor de urgenţă, apărută în ultima săptămână, Orban a răspuns: „Categoric da”.

Fostul comisar european a explicat că raportul este pregătit la nivel tehnic, dar până la urmă, el va fi discutat miercuri în Colegiul Comisarilor, adică între comisari, şi în mod cert vor interveni anumite modificări, care să aducă la zi „evoluţiile sau involuţiile din ţara noastră”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, a evitat să vorbească marţi despre schimbările din raport, potrivit Ansa, dar a reafirmat angajamentul preşedintelui Comisiei Jean Claude-Juncker de a vedea ridicat acest mecanism până la finalul mandatului său, în octombrie 2019.

Schinas a precizat că se împlinesc zece ani de la instituirea mecanismului.

Însă, răspunzând unei întrebări în acest sens, el a spus că nu este în măsură să spună dacă acesta va fi ultimul raport MCV.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), impus României şi Bulgariei, monitorizează progresele înregistrate de cele două state membre UE în cadrul unor reforme judiciare şi în lupta împotriva corupţiei.

Sofia şi Bucureştiul au aceptat MCV, la mijlocul anilor 2000, ca o condiţie prealabilă aderării lor la UE, pe 1 ianuarie 2007.

Potrivit acestor rapoarte MCV, prezentate anual de CE, România a înregistrat în ultimii ani rezultate mai bune decât Bulgaria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.