Eurodeputatul ALDE Norica Nicolai îi adresează o scrisoare deschisă prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care îl acuză că se joacă politicianist cu statele membre, fără pic de responsabilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Stimate domn Frans Timmermans, candidat la şefia Comisiei Europene, Comisar European, Prim-Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Cine ameninţă România cu activarea articolului 7? Cu această întrebare am să deschid scrisoarea mea. În primul rând, deşi regulile de integritate ale comisarilor europeni au fost modificate recent pentru ca funcţia dumneavoastră şi a colegilor dumneavoastră. din Comisie să puteţi candida, un gest discutabil de altfel, aş dori, în urma lungii scrisori trimise mass-mediei şi instituţiilor româneşti, să aflu răspunsul întrebării pe care am adresat-o mai sus cu menţiunea calităţii din care îmi veţi răspunde: candidatul Frans Timmermans sau comisarul Frans Timmermans”, scrie Norica Nicolai.
 
Ea spune că este absolut necesar ca Timmermans să clarifice acest aspect, întrucât în Ghidul privind standardele etice pentru participarea membrilor Comisiei Europene la campania electorală, adoptat de CE în 6 februarie 2019, comisarii europeni candidaţi la alegeri au o serie de obligaţii de distanţare a discursului electoral de cel al instituţiei, dar şi de evitare a utilizării resurselor Comisiei în propriul interes electoral.
 
„Dacă ar exista un stat de drept al Comisiei Europene, dumneavoastră în acest moment v-aţi afla într-o zonă gri, dar din păcate nu aţi prevăzut o «soluţie nucleară» pentru acest gen de situaţii. În al doilea rând, gestul dumneavoastră imatur mi-a amintit de altfel de un alt gest făcut în campania electorală de un alt politician disperat după voturi, David Cameron, al cărui referendum populist şi iresponsabil a dus propria ţară şi întreaga Uniune Europeană într-un blocaj din care nu reuşim să ieşim de mai mulţi ani. Chiar nu aţi tras nici o învăţătură din asta?”, continuă eurodeputatul ALDE.
 
„Ca să închei, pentru că ştiu că sunteţi ocupat să câştigaţi notorietate pentru dumneavoastră şi partidul dumneavoastră, deci nu aveţi timp să înţelegeţi situaţia din România (nu aţi avut timp de fapt niciodată, de ce aţi avea acum), vreau doar să vă puneţi o întrebare când vă uitaţi în oglindă: când veţi înceta să vă mai jucaţi politicianist cu statele membre fără pic de responsabilitate, când veţi înceta atitudinea de superioritate, autosuficienţă specifice persoanelor urcate pe un piedestal? Când veţi încerca să înţelegeţi că Uniunea Europeană este ”unitate în diversitate”, este o Uniune a cetăţenilor, nu a familiilor politice, nu a dublului standard, nu a statelor dezvoltate împotriva statelor mai puţin dezvoltate? Încetaţi acest comportament înainte să distrugeţi ce a rămas din acest proiect atât de generos cum este Uniunea Europeană. Nu îl îngropaţi!”, îşi încheie scrisoarea Norica Nicolai.
 
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat într-o scrisoare trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere şi premierului Viorica Dăncilă şi datată 10 mai, că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.