Ministrul irlandez al afacerilor europene, Dara Murphy, a spus marţi, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu omologul său român, Ana Birchall, că Dublinul susţine dorinţa României şi a Bulgariei de a accede la spaţiul Schengen, adăugând, în perspectiva preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Uniunii Europene, că cerinţele pentru o preşedinţie puternică şi independentă nu au fost niciodată atât de importante.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Susţinem dorinţa României şi a Bulgariei de a accede la spaţiul Scehngen şi sperăm să putem găsi soluţii (…) Preluarea preşedinţiei Uniunii Europene va reprezenta un moment foarte important pentru România. Cerinţele pentru o preşedinţie puternică şi independentă nu au fost niciodată atât de importante dat fiind că vor dezvolta proiecte importante. Această preşedinţie nu este importantă numai pentru România, ci şi pentru Uniunea Europeană”, a declarat ministrul irlandez al afacerilor europene, Dara Murphy.

Acesta a mai spus că Irlanda sprijină ”ambiţiile României” cu privire la piaţa agricolă comună, dar şi în ceea ce priveşte fondurile de coeziune. De asemenea, Murphy şi-a exprimat admiraţia faţă de cei 50.000 de români care trăiesc în Irlanda.

”Scopul principal al vizitei mele aici este de a vă mulţumi pentru cetăţenii români extraordinari care trăiesc în Irlanda. Sunt cam 50.000 de români care trăiesc în Irlanda şi sunt foarte valoroşi, sunt deja fraţii şi surorile noastre. În Irlanda avem o istorie a migraţiei şi de aceea apreciem enorm mobilitatea şi libertatea de mişcare”, a mai spus Dara Murphy.

La rândul său, ministrul român pentru afaceri europene, Ana Birchall, a anunţat că a discutat cu omologul său irlandez teme precum viitorul Uniunii Europene, Brexit, provocările privind migraţia, consolidarea pieţei unice, piaţa digitală, viitorul buget al UE şi viitorul politicii de coeziune.

În contextul discuţiilor despre Brexit, Birchall a precizat că pentru România este de maximă importanţă apărarea drepturilor românilor care trăiesc în Marea Britanie.

În ceea ce priveşte viitorul buget al Uniunii Europene, Birchall a spus că a discutat cu Dara Murphy despre importanţa pentru România a politicii de coeziune ca vector esenţial în reducerea decalajelor din interiorul Uniunii.

Ministrul irlandez de stat însărcinat cu afaceri europene, protecţia datelor şi piaţa unică, Dara Murphy, a avut marţi întrevederi cu omologul său român, Ana Birchall, dar şi cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.