Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, la Consiliul de Securitate al ONU de la New York, ca vorbitor principal, necesitatea de a preîntâmpina riscurile generate de creşterea nivelului mărilor şi oceanelor asupra păcii şi securităţii internaţionale, dar şi răspunderea comună a comunităţii internaţionale în combaterea efectelor negative ale fenomenului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bogdan Aurescu a participat, marţi, ca vorbitor principal, la reuniunea deschisă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu tema ”Ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale: creşterea nivelului mărilor şi oceanelor – implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţionale” (”Threats to International Peace and Security: Sea-Level Rise – Implications for International Peace and Security”).

Şeful diplomaţiei române a participat la eveniment atât în calitate de ministru al Afacerilor Externe al României, cât şi de co-preşedinte al Grupului de Studiu al Comisiei de Drept Internaţional a ONU privind creşterea nivelului mărilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional, la invitaţia Preşedinţiei malteze a Consiliului de Securitate, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă.

Aurescu a participat la acest eveniment alături de Secretarul General ONU, António Guterres, şi preşedintele Adunării Generale ONU, Csaba Kőrösi. Reuniunea a fost prezidată de ministrul Afacerilor Externe al Maltei, Ian Borg, în calitate de Preşedinţie a CS ONU. Peste 70 de state şi organizaţii internaţionale au participat la eveniment.

Conform sursei citate, Bogdan Aurescu a prezentat implicaţiile grave pe care fenomenul global al creşterii nivelului mărilor şi oceanelor le are deja sau le-ar putea avea asupra întregii comunităţi internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte pacea şi securitatea la nivel global, în special asupra statelor insulare mici şi a statelor costiere. 

”Totodată, a reliefat necesitatea de a preîntâmpina riscurile generate de creşterea nivelului mărilor şi oceanelor atât din perspectiva necesităţii de a ajusta politicile existente în materie, cât şi prin intermediul aplicării dreptului internaţional în domeniu. În acest context, şeful diplomaţiei a subliniat existenţa unei răspunderi comune a comunităţii internaţionale în combaterea efectelor negative ale acestui fenomen. Prezentarea şefului diplomaţiei române s-a bucurat de o largă reacţie în rândul majorităţii statelor membre ale CS ONU şi participante la eveniment, care au exprimat apreciere pentru evidenţierea implicaţiilor creşterii nivelului mărilor şi oceanelor asupra păcii şi securităţii internaţionale şi a propunerilor concrete prin care comunitatea internaţională poate răspunde unora dintre acestea, avansate de Grupul de Studiu al Comisiei de Drept Internaţional a ONU co-prezidat de ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu”, a menţionat MAE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.