Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, participă, începând de vineri, la cea de-a 60-a ediţie a Conferinţei internaţionale de securitate de la München (Munich Security Conference/MSC 2024), unde va prezenta evaluările României privind ameninţările de securitate actuale, în special pe cele din vecinătatea statului român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), agenda MSC 2024 cuprinde teme relevante pentru evoluţiile de securitate actuale, cu accent pe ameninţările la adresa securităţii internaţionale generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cooperarea transatlantică, apărarea europeană, provocări la adresa securităţii în alte zone, evoluţiile raporturilor multilaterale, crize şi conflicte în derulare, noile provocări de securitate.

În sesiunile tematice ale reuniunii, ministrul Luminiţa Odobescu va prezenta evaluările României privind ameninţările de securitate actuale, în special pe cele din vecinătatea statului român. De asemenea, ea va evidenţia deteriorarea situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, şi va încuraja demersurile Aliaţilor din cadrul NATO pentru creşterea prezenţei în România, ca parte a răspunsului Aliat la ameninţările la adresa securităţii euro-atlantice. Totodată, se va referi la importanţa Summitului NATO din 2024 pentru adaptarea Alianţei la ameninţările multiple aflate în creştere, din mediul de securitate. Odobescu va prezenta, în acest context, contribuţiile României la asigurarea securităţii euro-atlantice şi internaţionale, la 20 de ani de la aderarea la NATO.

Ministrul român de Externe va reconfirma susţinerea României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi va evidenţia sprijinul multidimensional acordat acestei ţări. De asemenea, va sublinia necesitatea continuării furnizării unui sprijin solid pentru Republica Moldova în vederea contracarării presiunilor la adresa stabilităţii sale.

Luminiţa Odobescu va evidenţia importanţa strategică a regiunii Balcanilor de Vest pentru securitatea şi stabilitatea întregii Europe. Ministrul Luminiţa Odobescu va reafirma importanţa coordonării între NATO şi UE pentru susţinerea ordinii internaţionale bazate pe reguli, unitatea transatlantică fiind în beneficiul reciproc al Europei şi al SUA, ca garanţie a libertăţii, ordinii liberale, prosperităţii, în contextul ameninţărilor în creştere lansate de către centre de putere autoritară.

În ceea ce priveşte dinamica din Orientul Mijlociu, ministrul va insista pe coordonarea eforturilor internaţionale pentru o pace durabilă, când condiţiile o vor permite.

În marja Conferinţei, ministrul de Externe român va avea întrevederi bilaterale cu omologi şi personalităţi politice şi va participa la evenimente în cadrul MSC 2024. Pe lângă schimburile de opinii pe problematica securitară, regională şi internaţională, ministrul de Externe român va trece în revistă oportunităţile pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Conferinţa internaţională de la München (Munich Security Conference/MSC 2024) reprezintă unul dintre cele mai prestigioase forumuri de securitate, care reuneşte lideri şi factori de decizie importanţi în materie de securitate şi apărare. De la prima sa ediţie - în 1963, ca “Internationale Wehrkunde–Begegnung” – reuniunea constituie un reper important al dezbaterilor din domeniul securităţii la nivel european şi euro-atlantic.  Evenimentul se remarcă şi prin dezbateri şi schimburi informale pe teme de actualitate şi de perspectivă.

Pe lista de invitaţi sunt prezenţi şefi de stat şi de guvern, miniştri de Externe şi ai Apărării din spaţiul euro-atlantic, consilieri prezidenţiali pe probleme de securitate, înalţi oficiali din partea unor organizaţii internaţionale, parlamentari, precum şi reprezentanţi prestigioşi ai unor organizaţii non-guvernamentale şi formatori de opinie cu preocupări în domeniul securităţii internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.