Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a exprimat, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele NATO, solidaritatea cu poporul afgan şi a subliniat necesitatea ca aliaţii să acţioneze unitar şi coordonat, prioritatea fiind asigurarea accesului nestingherit către şi în Aeroportul Internaţional din Kabul pentru toate persoanele care doresc să părăsească Afganistanul. El a arătat că trebuie îmbunătăţită coordonarea eforturilor de evacuare, inclusiv gestionarea accesului în aeroport.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele membre NATO, dedicată situaţiei din Afganistan, în cadrul căreia s-a analizat deteriorarea accelerată a situaţiei de securitate din Afganistan şi implicaţiile acesteia asupra eforturilor de evacuare a cetăţenilor din statele aliate, partenere şi a afganilor care au colaborat cu misiunea NATO, precum şi a familiilor acestora. 

"Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat în intervenţia sa preocuparea deosebită a României faţă de evoluţiile din Afganistan, precum şi solidaritatea cu poporul afgan şi a subliniat necesitatea ca aliaţii să acţioneze unitar şi coordonat, prioritatea fiind reprezentată de asigurarea accesului nestingherit către şi în Aeroportul Internaţional din Kabul pentru toate persoanele care doresc să părăsească Afganistanul. A arătat în acest sens că trebuie îmbunătăţită coordonarea eforturilor de evacuare, inclusiv gestionarea accesului în aeroport", a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a menţionat necesitatea ca Alianţa să continue monitorizarea situaţiei de securitate, să îmbunătăţească coordonarea cu UE şi alţi actori internaţionali şi să iniţieze elaborarea unei noi abordări strategice privind Afganistanul, însoţită de o comunicare strategică adecvată.

De asemenea, el s-a referit la nevoia de a fi gestionată eficient situaţia umanitară şi de a fi sprijinite acele segmente ale societăţii afgane care împărtăşesc în continuare valorile democratice occidentale.

Potrivit MAE, miniştrii de externe aliaţi au acordat o atenţie deosebită problemelor umanitare şi riscurilor la care este expusă în prezent populaţia afgană, îndeosebi femeile şi copiii, precum şi persoanele care au făcut parte sau au sprijinit misiunile şi activităţile NATO în Afganistan. 

"Discuţiile aliate au evidenţiat profunda îngrijorare pentru înrăutăţirea situaţiei din Afganistan şi deteriorarea siguranţei cetăţenilor prezenţi pe teritoriul Afganistanului, pentru care gruparea talibană poartă întreaga responsabilitate. Miniştrii aliaţi de externe au decis monitorizarea atentă a evoluţiilor de securitate şi umanitare, întărirea coordonării aliate pentru procesul de evacuare şi declanşarea unui proces aprofundat de analiză privind implicaţiile asupra viitoarei abordări a Alianţei faţă de Afganistan", a menţionat MAE.

La finalul reuniunii, miniştrii aliaţi de externe au convenit o Declaraţie comună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.