Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu are miercuri consultari cu omologul francez Jean-Yves Le Drian, iar joi va găzdui o reuniune a miniştrilor de externe ai Formatului Bucureşti 9 cu Franţa şi cu participarea Ucrainei, anunţă MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea miercuri, 2 februarie 2022, consultări politice cu ministrul pentru Europa şi al afacerilor externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, în contextul vizitei la Bucureşti a demnitarului francez. La data de 3 februarie 2022, ministrul Bogdan Aurescu va găzdui o rundă de consultări (în format hibrid) pe tema situaţiei îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre a miniştrilor afacerilor externe ai statelor din Formatul Bucureşti 9 (B9) cu ministrul  Jean-Yves Le Drian, la care va lua parte, la invitaţia ministrului român de externe, şi ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba”, transmite MAE.

Vizita ministrului Jean-Yves Le Drian reconfirmă relaţia specială de prietenie dintre România şi Republica Franceză, definită de Parteneriatul strategic reînnoit, precum şi dinamica deosebită a dialogului bilateral la nivel înalt, alături de colaborarea şi coordonarea strânse în cadru european şi aliat.

În cadrul întrevederii bilaterale a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul francez, va fi evaluat stadiul implementării Foii de parcurs România – Republica Franceză, cu accent pe domeniile de interes comun, precum aprofundarea cooperării economice, care înregistrează o tendinţă ascendentă după perioada dificilă generată de pandemia de COVID-19.

Totodată, cei doi demnitari vor analiza stadiul şi perspectivele proiectelor şi dosarelor de interes strategic de pe agenda bilaterală, inclusiv aprofundarea cooperării şi consolidarea suplimentară a dialogului bilateral în domeniul securităţii.

Vor fi abordate priorităţile de acţiune la nivel UE, mai ales în condiţiile în care Franţa exercită, pe durata acestui semestru, Preşedinţia Consiliului UE, un mandat exercitat într-un moment important pentru viitorul Uniunii Europene şi care coincide cu aniversarea a 15 ani de la aderarea României la UE.

”În ceea ce priveşte runda de consultări a Formatului Bucureşti 9 (B9), la nivelul miniştrilor afacerilor externe din statele aliate de pe Flancul Estic, găzduită de ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, cu participarea ministrului pentru Europa şi al afacerilor externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, acestea vor prilejui un schimb aprofundat de evaluări privind evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică/regiunea Mării Negre, cu impact asupra securităţii euroatlantice în ansamblul său, din care securitatea Mării Negre face parte integrantă. Totodată, în cadrul reuniunii vor fi discutate şi măsurile pentru consolidarea, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin întărirea posturii aliate de descurajare şi apărare, inclusiv în urma anunţului recent al Franţei de a contribui la acest efort, prin sporirea prezenţei sale militare în România”, precizează MAE.

La iniţiativa ministrului afacerilor externe al României, reuniunea în Format B9 cu Franţa va cuprinde şi o sesiune la care va participa ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba, în semn de solidaritate şi susţinere pentru securitatea şi stabilitatea acestei ţări, precum şi pentru suveranitatea şi integritatea sa teritorială.

Vizita ministrului pentru Europa şi al afacerilor externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, la Bucureşti este prilejuită de participarea sa la şedinţa solemnă a Parlamentului României dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Formatul B9 este o iniţiativă lansată în 2015 de Preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, şi de Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă cele 9 state membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Formatul B9 este o platformă deosebit de utilă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii de pe Flancul Estic al NATO, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestora la procesele în derulare din cadrul Alianţei, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii tuturor statelor membre NATO.

Utilitatea Formatului B9 pentru coordonarea şi consultarea transatlantică a fost reconfirmată recent inclusiv prin frecvenţa utilizării acestui format în dialogul cu SUA, la toate nivelurile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.