Aderarea la OCDE nu constituie un scop în sine, ci o modalitate de a impulsiona agenda noastră de reforme interne şi o evoluţie firească după aderarea la NATO şi UE, a declarat ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, vineri, în discursul rostit în faţa reprezentanţilor permanentţi ai statelor membre ale organizaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut vineri , cu ocazia vizitei la sediul OCDE din Paris, o întrevedere cu secretarul general OCDE, Angel Gurría, şi s-a adresat Consiliului organizaţiei format din reprezentanţii permanenţi ai statelor membre OCDE, într-o reuniune dedicată României, prezidată de secretarul general. Discursul ministrului român a fost urmat de un dialog cu reprezentanţii permanenţi ai statelor membre OCDE", precizează MAE. 

Vizita a avut ca scop promovarea obiectivului României de aderare la OCDE, asumat la nivel politic şi de către toate componentele societăţii, precum şi prezentarea evoluţiilor recente din ţara noastră, cu accent pe stabilitatea şi perspectivele macroeconomice, programul de reforme al guvernului şi participarea României la activităţile OCDE şi la iniţiativele regionale şi globale. 

Ministrul afacerilor externe a precizat în intervenţia sa că aderarea la OCDE este văzută în primul rând ca o modalitate de stimulare a reformelor din România, subsumată obiectivului creşterii bunăstării cetăţenilor. A mai subliniat angajamentul României de a continua consolidarea relaţiilor cu OCDE, organizaţie recunoscută la nivel global pentru promovarea bunelor practici şi politicilor sustenabile.

„Considerăm că aderarea la OCDE nu constituie un scop în sine, ci o modalitate de a impulsiona agenda noastră de reforme interne şi, în acelaşi timp, o evoluţie firească după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană. Pentru noi, această reuniune este o bună oportunitate de a confirma interesul de a deveni un membru al familiei OCDE. Dăm o înaltă apreciere şi ne însuşim valorile pe care OCDE le reprezintă – respectabilitate şi responsabilitate, prezervarea încrederii şi bunăstării cetăţenilor noştri, precum şi acces la cele mai bune politici şi practici disponibile, într-un spectru larg de domenii”, a declarat ministrul de Externe român. 

OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. 

Cei 35 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. 

Aderarea României la OCDE a reprezentat un obiectiv al politicii externe române încă din 2004.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.