Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu a obţinut 2907 voturi la secţia amenajată la Ambasada Moldovei din Bucureşti, iar candidatul Partidului Socialist, Igor Dodon, numai 83. În România au votat 16.126 de cetăţeni moldoveni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Buletinele de vot de la secţia din ambasadă au fost utilizate integral cu două ore înaintea închiderii oficiale a urnelor, astfel că cei care încă mai stăteau la coadă au trebuit să se mute la secţia consulară, unde mai era amenajată o secţie de votare.

”S-au epuizat buletinele de vot şi la secţia consulară, astfel ştim deja numărul total de voturi care au fost pe teritoriul României. În total au fost, la cele 11 secţii de votare, 16.126 de voturi. Ne pare foarte rău că procesul a decurs aşa cum a decurs, că la secţia ambasadei s-au epuizat buletinele în jurul orei 19.00, dar am încercat să facem tot posibilul pentru a redirecţiona oamenii de la secţia ambasadei la secţia consulară şi credem că ne-a reuşit în mare parte să satisfacem dorinţele alegătorilor de a-şi exprima votul. Au rămas în jur de 30 de persoane afară, fără a-şi exprima dreptul de vot”, a declarat Mihai Gribincea, ambasadorul Moldovei la Bucureşti.

El a arătat că necesitatea unui număr suplimentar de buletine a fost semnalată Comisiei Electorale Centrale după primul tur de scrutin, estimându-se corect o mobilizare mai mare pe reţelele de socializare.

Însă CEC nu a dat curs cererilor venite din partea ambasadelor din cauza prevederii care stiupulează că nu pot fi alocate mai mult de 3.000 de buletine unei secţii de votare. ”Ni s-a spus că legislaţia nu poate fi schimbată de la un tur la altul”, a precizat Gribincea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.