Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, regretul cu privire la neadoptarea, de către Consiliul de Securitate al ONU (CSONU), reunit la 25 februarie, a proiectului de rezoluţie privind situaţia din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, proiectul a fost votat de o majoritate de unsprezece membri ai CSONU, dar a fost respins din cauza vetoului Federaţiei Ruse, membru permanent al acestui organ ONU. Alte trei state s-au abţinut.

Romania a co-sponsorizat, alături de un grup de peste 80 de state, proiectul de rezoluţie iniţiat de către Statele Unite ale Americii şi Albania, în calitate de membri ai CSONU. Proiectul condamnă în termeni fermi agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi solicită retragerea imediată, completă şi necondiţionată a forţelor militare ruse de pe teritoriul Ucrainei, precum şi anularea, de către Federaţia Rusă, a deciziei legate de statutul anumitor zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei.

"De asemenea, textul cuprinde referiri la Acordurile de la Minsk şi la activitatea formatelor de lucru internaţionale (formatul Normandia şi Grupul de Contact Trilateral), precum şi la necesitatea accesului neîngrădit al asistenţei umanitare internaţionale, pe fondul încălcării flagrante a dreptului internaţional umanitar şi al abuzurilor în domeniul drepturilor omului provocate prin agresiunea împotriva Ucrainei.

România va continua sa promoveze acest proiect de rezoluţie, va pleda pentru adoptarea sa de către Adunarea Generală a ONU în perioada imediat următoare şi exprimă speranţa ca şi alte state membre ONU vor sprijini adoptarea sa", a transmis MAE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.