Profunzimea relaţiilor bilaterale dintre România şi Italia, ridicate la nivel de Parteneriat Strategic în urmă cu un sfert de secol, se bazează pe puternice afinităţi istorice şi culturale, precum şi pe valori şi obiective comune la nivel european şi internaţional, transmite MAE la împlinirea a 25 de ani de la semnarea declaraţiei privind parteneriatul româno-italian. Totodată, MAE subliniază că "prietenia autentică dintre România şi Italia este facilitată de prezenţa a peste un milion de români în Italia, reprezentând cea mai numeroasă comunitate străină din Peninsulă, dar şi cea mai mare comunitate românească din afara graniţelor ţării", iar "comunitatea românească, bine integrată în societatea italiană şi contribuind activ la dezvoltarea acesteia, conferă relaţiei bilaterale un caracter special".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 17 aprilie 2022, a 25 ani de la semnarea Declaraţiei comune a miniştrilor afacerilor externe ai României şi Italiei privind Parteneriatul Strategic dintre România şi Italia. Profunzimea relaţiilor bilaterale dintre România şi Italia, ridicate la nivel de Parteneriat Strategic în urmă cu un sfert de secol, se bazează pe puternice afinităţi istorice şi culturale, precum şi pe valori şi obiective comune la nivel european şi internaţional. Semnarea, la 17 aprilie 1997, a Declaraţiei comune a miniştrilor afacerilor externe ai României şi Italiei privind Parteneriatul Strategic româno-italian, urmată de semnarea, 11 ani mai târziu, la 9 ianuarie 2008, a Declaraţiei comune a miniştrilor afacerilor externe privind Parteneriatul Strategic Consolidat dintre România şi Italia, au contribuit la dezvoltarea substanţială a relaţiilor politice, economice, sociale şi culturale între cele două state", potrivit unui comunicat al MAE. 

Conform ministerului, prietenia autentică dintre România şi Italia este facilitată de prezenţa a peste un milion de români în Italia, reprezentând cea mai numeroasă comunitate străină din Peninsulă, dar şi cea mai mare comunitate românească din afara graniţelor ţării. Comunitatea românească, bine integrată în societatea italiană şi contribuind activ la dezvoltarea acesteia, conferă relaţiei bilaterale un caracter special.

"În acelaşi timp, dialogul politico-diplomatic amplu, multiplele legături economice şi sociale dintre ţările noastre, dar şi solidaritatea reciprocă demonstrată de-a lungul timpului şi recent, atât în context pandemic, cât şi pe fondul situaţiei grave de securitate din Ucraina, constituie garanţia pentru dezvoltarea pe mai departe a potenţialului excelent al relaţiilor bilaterale. Totodată, cooperarea strânsă pentru consolidarea proiectului european, precum şi contribuţia comună la securitatea euroatlantică sub umbrela NATO, oferă substanţă şi un profil complex relaţiei de parteneriat între cele două ţări", subliniază MAE.

Toate aceste elemente constituie premise pentru consolidarea şi pe mai departe a acestei strânse relaţii, cu obiectivul întăririi securităţii şi bunăstării spaţiului euroatlantic şi ale ţărilor noastre. Parteneriatul Strategic între România şi Italia va fi dezvoltat şi adaptat în continuare la evoluţiile de la nivel european şi internaţional, inclusiv prin finalizarea, în perioada următoare, a Declaraţiei revizuite a miniştrilor afacerilor externe privind dezvoltarea în viitor a Parteneriatului Strategic Consolidat româno-italian, conform Ministerului de Externe. 

Cel mai recent, modalităţile de dezvoltare şi aprofundare a relaţiei de Parteneriat Strategic Consolidat dintre cele două ţări au fost discutate la 14 martie 2022, cu prilejul consultărilor politice dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi ministrul afacerilor externe şi cooperării internaţionale al Republicii Italiene, Luigi Di Maio, care s-au desfăşurat în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în România, la invitaţia şefului diplomaţiei române, precizează MAE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.