Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută finalizarea raportului Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) elaborat la solicitarea de asistenţă tehnică a Marii Britanii ca urmare a incidentului de la Salisbury, unde fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic, şi "se pronunţă pentru adoptarea de măsuri ferme care să prevină repetarea unor astfel de acţiuni ce ameninţă securitatea colectivă şi constituie încălcări grave ale dreptul internaţional".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministerul Afacerilor Externe salută finalizarea, la 12 aprilie 2018, a raportului Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), elaborat la solicitarea de asistenţă tehnică a Marii Britanii  ca urmare a incidentului de la Salisbury (4 martie 2018). În cuprinsul raportului este evidenţiată identitatea dintre rezultatele analizelor efectuate de laboratoarele desemnate de OIAC şi rezultatele investigaţiilor realizate de Marea Britanie în ceea ce priveşte identitatea agentului chimic toxic folosit pentru otrăvirea lui Sergei Skripal şi a fiicei acestuia. MAE apreciază oportună decizia autorităţilor britanice de a transmite raportul tuturor statelor membre OIAC şi publicarea rezumatului executiv al acestuia", a transmis MAE.

De asemenea, MAE consideră că raportul OIAC confirmă evaluările iniţiale privind gravitatea incidentului de la Salisbury şi se pronunţă pentru adoptarea de măsuri ferme care să prevină repetarea unor astfel de acţiuni care ameninţă securitatea colectivă şi constituie încălcări grave ale dreptul internaţional.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat că analizele de laborator ”confirmă descoperirile Regatului Unit în privinţa identităţii agentului chimic toxic utilizat la Salisbury”. Substanţa chimică este de o ”mare puritate”, a precizat organizaţia, fără să stabilească ]ns[ responsabilitatea în acest caz.

În baza acestor concluzii, Londra şi-a reiterat acuzaţiile la adresa Moscovei. ”Nu poate să existe vreun dubiu cu privire la ceea ce s-a utilizat”, a declarat ministrul britanic de Externe Boris Johnson, desemnând Rusia.

Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe 4 martie, pe o bancă, la Salisbury, în sudul Angliei, unde  locuieşte fostul agent dublu rus, în vârstă de 66 de ani.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.