Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă agrearea Acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi aprobarea Declaraţiei politice privind cadrul relaţiilor viitoare UE-UK. "Obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetăţenilor români stabiliţi în UK", arată MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii MAE anunţă, într-un comunicat de presă transmis duminică seară, cu referire la reuniunea specială a Consiliului European (articolul 50), desfăşurată la Bruxelles, agrearea Acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din UE şi aprobarea Declaraţiei politice privind cadrul relaţiilor viitoare UE-UK.

Acordul andosat oferă un fundament juridic solid retragerii Marii Britanii din UE.

"Andosarea acordului reprezintă o etapă cheie în procesul de finalizare a retragerii Marii Britanii din UE. În perioada următoare, Acordul de retragere va urma procedurile de ratificare la nivelul Uniunii Europene şi al Marii Britanii, unde este esenţială aprobarea de către Parlamentul britanic", se arată în comunicat.

Conform MAE, retragerea Marii Britanii din UE, eveniment nedorit de către statele membre, va avea un caracter ordonat asigurat de către Acordul de retragere. Acesta stabileşte un cadru legal care conferă claritate şi certitudine juridică cetăţenilor şi mediului de afaceri din UE 27 şi din UK.

"Obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetăţenilor români stabiliţi în UK. Acordul prevede că cetăţenii UE27 din Regatul Unit şi cetăţenii britanici din UE27 care sunt beneficiari ai acestuia (inclusiv cei care se stabilesc în UE27/UK în perioada de tranziţie) se vor bucura de o serie de drepturi. Acestea includ drepturile de şedere în UK ale cetăţenilor UE şi ale membrilor familiilor a acestora, precum şi aspecte vizând coordonarea sistemelor de securitate socială, calificări profesionale, îngrijiri medicale", scrie în comunicatul MAE.

În ceea ce priveşte Declaraţia politică, aceasta cadrează principiile pentru un parteneriat viitor ambiţios şi cuprinzător şi stabileşte domeniile cooperării viitoare dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit. Din perspectiva României, menţinerea unei viitoare relaţii cât mai apropiate de cooperare cu Regatul Unit este un factor important în contextul european actual, mai spun reprezentanţii MAE.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.