Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, vineri, că din informaţiile primite de la consulul Ambasadei României la Sofia şi cel de la oficiului consular de la Salonic, la ora 14.00, circulaţia la trecerea punctului de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă, Kulata – Promachonas, era fluidă, fără aglomerări, iar procedurile se derulau într-un timp foarte scurt. Instituţia recomandă cetăţenilor români să completeze formularul necesar, anterior deplasării, şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră, pentru a evita timpi suplimentari de aşteptare la graniţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În continuarea precizărilor transmise ieri referitoare la întârzierile înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetăţenilor străini în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe precizează următoarele:
 
În conformitate cu informaţiile oficiale comunicate de autorităţile elene (https://travel.gov.gr) în continuare, singurul punct de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă deschis traficului rutier pentru turişti, la acest moment, este Kulata-Promachonas. Potrivit acelorasi surse, punctul de frontieră Makaza este deschis doar pentru situaţii speciale/călătorii esenţiale şi transporturi cu regim special/prioritar. De asemenea, autorităţile elene au menţionat că limitarea accesului turiştilor pe cale rutieră printr-un singur punct de frontieră este explicată prin faptul că punctul de frontieră Kulata-Promachonas este singurul dotat cu infrastructura tehnică pentru scanarea formularelor obligatorii pentru intrarea în Grecia”, arată reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis, vineri, news.ro.
 
MAE reaminteşte că ieşirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră - Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu menţiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz.
 
Autorităţile elene întreprind în continuare demersuri pentru fluidizarea circulaţiei şi reducerea timpului de aşteptare la frontieră.
 
„Totodată, reprezentanţii misiunilor diplomatice ale României la Atena şi Sofia, cât şi cei ai Consulatului General al României la Salonic sunt în dialog constant cu autorităţile elene în acest sens. Ca şi în cursul zilei de ieri, consulul Ambasadei României la Sofia şi un consul din cadrul oficiului consular de la Salonic se află la punctul de frontieră pentru a se asigura că cetăţenii români primesc asistenţă consulară, dacă este cazul. Din informaţiile primite din partea acestora, de la faţa locului, la ora 14.00, circulaţia era fluidă, fără aglomerări, procedurile de trecere a frontierei derulându-se într-un timp foarte scurt”, potrivit sursei citate.
 
MAE va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de trecere al frontierei menţionat şi va rămâne în dialog constant cu autorităţile elene pentru identificarea de soluţii necesare reducerii timpului de aşteptare şi prevenirea unor astfel de situaţii în perioada următoare.
 
De asemenea, „Ministerul Afacerilor Externe menţionează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”, conform sursei menţionate.
 
În context, MAE reaminteşte că în data de 1 iulie a fost emisă o atenţionare de călătorie - https://www.mae.ro/node/51914 - prin care cetăţenii români au fost informaţi asupra limitării accesului pe cale rutieră în Grecia printr-un singur punct de frontieră, respectiv Kulata-Promachonas, precum şi asupra faptului că toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată  fi asigurată evidenţa electronică a celor care călătoresc în această ţară. După completare, solicitanţii vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităţilor de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile şi condiţiile de călătorie valabile pentru această perioadă.
 
Pentru a evita timpi suplimentari de aşteptare la frontieră, este important ca cetăţenii români să completeze acest formular anterior deplasării şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră. Totodată, având în vedere debutul sezonului turistic, precum şi situaţia excepţională generată de pandemia COVID-19, MAE accentuează importanţa informării temeinice, anterior deplasării în străinătate şi a verificării cu atenţie a informaţiilor postate pe site-ul MAE privind sfaturile şi alertele de călătorie, precum şi a informaţiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate, arată instituţia în documentul de presă.
 
Informaţii detaliate privind condiţiile de intrare şi şedere în Grecia cât şi detalii referitoare la procedurile de testare pentru infecţia cu COVID-19 sunt disponibile pe site-ul https://travel.gov.gr.
 
De asemenea, informaţii detaliate în limba română sunt disponibile şi  pe site-ul MAE https://www.mae.ro/node/51914. Aceste informaţii sunt actualizate în funcţie de elementele comunicate de către autorităţile elene.
 
MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.
 
MAE mai recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914,  https://atena.mae.ro, https://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
 
Noile precizări ale Ministerul de Externe vin în contextul în care mulţi români care au plecat zilele trecute spre Grecia s-au plâns că au avut de aşteptat cu orele pentru a trece singurul punct de frontieră rutier deschis la frontiera dintre Bulgaria şi Grecia. Astfel, au exista cozi care s-au întins pe câţiva kilometri în această zonă de trecere a graniţei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.