Ministerul Afacerilor Externe condamnă proclamarea, la 18 iulie, de către separatiştii din Doneţk a unui aşa-zis nou stat în estul Ucrainei, denumit „Mica Rusie”. Acest act contravine, în mod flagrant, normelor de drept internaţional şi încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, arată MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte faptul că România susţine ferm implementarea Acordurilor de la Minsk şi îndeamnă la o conduită în sensul implementării Acordurilor, acestea fiind singurul cadru viabil şi recunoscut, care permite soluţionarea politică a conflictului din Donbas.

România susţine necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

Proclamarea înfiinţării unui nou stat în estul Ucrainei, ”Rusia Mică”, de către separatiştii proruşi, este criticată atât de occidentali, cât şi de Rusia, relatează DPA.

O rebeliune secesionistă a izbucnit în urmă cu trei ani în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul extrem al ţării, după ce Kievul l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele prorus de la acea vreme Viktor Ianukovici, în urma unor proteste în masă, reprimate sângeros, în favoarea unei apropieri de Occident.

Rusia a condamnat înlăturarea lui Ianukovici drept o lovitură orchestrată de occidentali şi a anexat regiunea ucraineană Crimeea (sud), o peninsulă pe care se află Flota rusă la Marea Neagră.

Moscova a susţinut în mod deschis cauza rebelilor proruşi în estul Ucrainei, însă respinge acuzaţii ale Guvernului ucrainean potrivit cărora trimite militari şi armament în acest conflict.

Aproximativ 10.000 de oameni au fost ucişi în conflictul armat, potrivit ONU. OSCE, care monitorizează confruntările, a îndemnat ambele tabere să pună capăt băii de sânge.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.