Alţi 5 cetăţeni români şi 1 membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit sâmbătă teritoriul Sudanului cu destinaţia Egipt, aceştia informând autorităţile române că doresc să rămână pe teritoriul statului egiptean. Până acum, au fost evacuaţi din Sudan 39 cetăţeni români şi 6 membri de familie ai acestora, cetăţeni străini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În continuarea precizărilor de presă pe tema evacuării cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora din Sudan, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că alte 14 persoane (11 cetăţeni români şi 3 membri de familie ai acestora) au părăsit Sudanul. Astfel, 6 cetăţeni români şi doi membri de familie au părăsit Sudanul în cursul zilei de 28 aprilie 2023 cu un zbor de evacuare organizat de către autorităţile britanice, cu destinaţia Cipru. Centrala MAE şi Ambasada României la Nicosia acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin asigurarea transportului din Cipru spre ţară, eliberarea documentelor de călătorie şi îndeplinirea tuturor formalităţilor de tranzit. MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor britanice şi cipriote pentru sprijinul oferit în vederea evacuării în siguranţă a cetăţenilor români şi a membrilor lor de familie”, transmite MAE.

De asemenea, în data de 29 aprilie a.c., alţi 5 cetăţeni români şi 1 membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului cu destinaţia Republica Arabă Egipt. Aceştia au informat autorităţile române că doresc să rămână pe teritoriul statului egiptean.

La acest moment, dintre cele două persoane care se mai află în atenţia Ambasadei României la Addis Abeba (un cetăţean sudanez, membru de famile al unui cetăţean român şi un cetăţean român), cetăţeanul sudanez se deplasează pe cale rutieră din Sudan către Etiopia, iar cetăţeanul român a informat misiunea diplomatică că nu mai doreşte evacuarea din Sudan.

Până în prezent, de la convocarea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a task-force-ului interinstitutional la 16 aprilie, acesta a reuşit să obţină evacuarea din Sudan a 39 cetăţeni români şi 6 membri de familie ai acestora, cetăţeni străini.

Task force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluţiile din Sudan şi menţine legătura cu cetăţenii români aflaţi încă în Sudan şi pe teritoriul altor state în tranzit spre România, precum şi cu celelalte state membre UE şi partenere, în vederea finalizării procedurilor de evacuare, aflate în curs, a cetăţenilor români şi străini, membri de familie. Echipa consulară a Ambasadei României la Addis Abeba va menţine legătura cu cetăţeanul român care nu mai doreşte să fie evacuat şi va întreprinde demersuri de sprijin dacă va reveni asupra deciziei sale.

MAE reaminteşte că, având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestaţi atenţie deosebită – www.mae.ro/travel-alerts/2924) şi recomandă tuturor cetăţenilor români care încă se mai află pe teritoriul Sudanului să îşi facă cunoscută prezenţa prin contactarea de urgenţă a misiunii diplomatice a României în Etiopia şi să solicite asistenţă consulară dacă doresc să fie evacuaţi.

MAE readuce în atentia cetăţenilor români că pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice +251 935 350 059.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.